Griekenland zal nieuwe opvangkampen voor migranten op Egeïsche eilanden bouwen

Het migrantenkamp op het Griekse eiland Samos.
AP Het migrantenkamp op het Griekse eiland Samos.
Griekenland start in maart de bouw van nieuwe onthaalkampen voor migranten. Dat heeft minister van Migratie Notis Mitarakis maandag aan zender Skai gezegd. De constructiewerkzaamheden op de Egeïsche eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos moeten binnen de negentig dagen afgerond zijn, voegde de bewindsman eraan toe.

Premier Kyriakos Mitsotakis wil de zogenoemde “hotspots” sluiten. Die zijn in 2016 op de eilanden opgericht voor de verwerking van de asielaanvragen van duizenden migranten, via Turkije. Maar die kampen kunnen de toevloed aan mensen niet aan en zijn overbevolkt.

De nieuwe centra maken deel uit van regeringsplannen om de verwerking van de aanvragen en de uitzettingen te versnellen. “Wij plannen wekelijks 200 migranten terug naar Turkije te deporteren”, zei Mitarakis.

Voorlopig zijn er op sommige eilanden tijdelijke migrantenkampen.
REUTERS Voorlopig zijn er op sommige eilanden tijdelijke migrantenkampen.

In tegenstelling tot in de huidige kampen zullen mensen mits toestemming naar buiten kunnen gaan, maar enkel tot de avond valt.

Eventueel onteigenen van land om plaats te maken

Om de bouw van de nieuwe centra aan te zwengelen heeft de Griekse regering een decreet uitgevaardigd dat, indien nodig, het onteigenen van land mits compensatie mogelijk maakt, zo zei een woordvoerder in Athene.

Om de influx aan mensen in te perken schroeft de Griekse regering op de eilanden en aan de grens met Turkije de aanwezigheid van grenspolitie met 1.200 agenten op. Afgelopen dagen kondigde Griekenland al aan het asielrecht strenger te maken. 

In 2018 zijn vanuit Turkije ongeveer 50.000 migranten aangekomen. Vorig jaar waren dat er 74.000, een piek sinds 2016.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jules Vermeers

    En wie gaat dat betalen??

  • Paul Boutsen

    Het blijft dus dweilen, en betalen, met de kraan open.