Griekenland wil drijvende dam bouwen om migranten tegen te houden

AP
De Griekse regering heeft plannen voor een drijvende dam op zee. Die zou moeten verhinderen dat er nog vluchtelingen de oversteek maken vanop de kust van Turkije. De dam zou 2,7 kilometer lang worden en binnen de drie maanden klaar moeten zijn.

Het was het persbureau AP dat de aanbesteding op een website van de Griekse regering opmerkte. Het ministerie van Defensie vraagt daarin aan private aannemers om een voorstel in te dienen voor de constructie van de dam.

Wateroppervlak 

Die zou een halve meter boven het wateroppervlak uitsteken en voorzien zijn van verlichting. De kostprijs wordt geschat op een half miljoen euro, inclusief 4 jaar onderhoud. Opmerkelijk: de dam is amper 2,7 kilometer lang, terwijl de kustlijn duizenden kilometers langs is. Het lijkt dus eerder op een symbolische maatregel.


De Griekse vluchtelingenkampen zitten momenteel afgeladen vol na een nieuwe opstoot in het aantal migranten dat via de zee de Griekse eilanden probeert te bereiken. Afgelopen jaar maakten bijna 60.000 migranten en vluchtelingen de oversteek naar de Griekse eilanden, volgens cijfers van de Verenigde Naties, bijna het dubbele van het recordjaar 2018.

De dam past helemaal in het beleid van de nieuwe centrumrechtse Griekse regering die zich harder beloofde op te stellen op het vlak van migratie. Zo zijn er ook plannen om detentiecentra te openen voor vluchtelingen van wie de asielaanvraag geweigerd wordt en om sneller te deporteren.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Joossens

  2,7 km?? Dat zal dan wel dienen als tussenstop. Ze kunnen er misschien sanitair op voorzien en wat drank en eetgelegenheden, palmbomen met hangmatten,... zo kunnen de gelukzoekers na een gezellige tussenstop verder varen naar Europa.

 • Billy Valcke

  Hebt ge geen militaire vloot ter beschikking?dit schrikt niet af.en de eu?vergaderen?

 • Jan Verplancken

  Toch een land dat het licht gezien heeft.

 • Tarik Akan

  Geld weggegooid in zee dus.

 • Dirk Van der Weeën

  Kunnen wij daar een handje gaan toesteken?