Griekenland stuurt migranten terug naar Turkije

Een provisoir kamp opgezet naast het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
AFP Een provisoir kamp opgezet naast het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.
Voor het eerst in maanden heeft Griekenland in de afgelopen dagen tientallen afgewezen asielzoekers teruggestuurd naar Turkije. Dat meldt de Griekse vicepremier Adonis Georgiadis aan lokale media.

Door een gebrek aan personeel lagen de repatriëringen naar Turkije de afgelopen maanden bijna stil. De afgelopen dagen heeft Griekenland nu ongeveer 30 afgewezen asielzoekers per dag teruggestuurd naar Turkije, luidt het.

De repatriëringen zijn een gevolg van een nieuwe wet die in Griekenland vanaf 1 januari van kracht is gegaan. De nieuwe wet versnelt de asielprocedure en het terugsturen van migranten zonder verblijfsvergunning. Wie na de afwijzing van zijn eerste asielaanvraag nog naar de volgende fase wil gaan moet dat nu rechtvaardigen met een juridisch advies. De wet kreeg heel wat kritiek te verduren van humanitaire organisaties.

Vluchtelingenpact

Het vluchtelingenpact tussen de Europese Unie en Turkije bepaalt dat Europa alle vluchtelingen en migranten die illegaal op de Griekse eilanden aankomen via Turkije kan terugsturen. Ondertussen zitten nog meer dan 30.000 mensen in kampen op de Egeïsche eilanden te wachten op een antwoord op hun asielaanvraag.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Vlaanderen

  Zo hoort het

 • Denis Stock

  Waarom kunnen ze het niet in België nog een proberen? Is al eerder gelukt,..niet opgeven,..de aanhouder wint.

 • Gustaaf Govaerts

  komen ze langs de anderen kan retour

 • Jules Vermeers

  Eindelijk en nu wij en de pensioenen van onze mensen kunnen direct omhoog.

 • Karel Vanormelingen

  Goed zo hier een voorbeeld hoe het moet hier zal dit niet gebeuren want verenigd links verdient eraan en zal de kip met de gouden eieren niet slachten wat er achteraf met deze mensen gebeurd is voor later de buit is binnen