Griekenland stort opnieuw in politieke crisis

De Griekse premier Antonis Samaras kondigt vervroegde verkiezingen aan.
REUTERS De Griekse premier Antonis Samaras kondigt vervroegde verkiezingen aan.
Griekenland kampt weer met een politieke crisis nu de regering is gestruikeld over de presidentsverkiezing. Voor de derde en laatste keer kwam het Griekse parlement vandaag samen om een nieuwe president te verkiezen, maar de kandidaat van de regering behaalde geen meerderheid. De enige kandidaat was de voormalige eurocommissaris Stavros Dimas (73). Dat betekent dat het parlement ontbonden wordt en de Grieken binnenkort opnieuw naar de stembus moeten voor vervroegde parlementsverkiezingen.

Premier Antonis Samaras zal voorstellen om de verkiezingen op 25 januari te houden.

De 73-jarige regeringskandidaat Dimas had de steun van 180 van de 300 parlementsleden nodig om verkozen te raken. Maar nog voor het einde van de stemming hadden al 121 parlementsleden zich onthouden en kon de voormalige eurocommissaris niet meer aan het benodigde aantal stemmen geraken.

Twee eerdere pogingen op 17 en 23 december haalden evenmin iets uit. Bij de eerste verkiezing stemden 160 van de aanwezige parlementsleden voor Dimas, bij de tweede waren dat er 168. Hij had toen echter 200 van de 300 parlementsleden achter zich nodig. Bij de beslissende derde poging van vandaag zouden 180 stemmen volstaan hebben, maar de kandidaat haalde opnieuw maar 168 stemmen. Het mandaat van huidig president Karolos Papoulias loopt begin maart ten einde.

Stavros Dimas.
AP Stavros Dimas.
AFP
EPA

Syriza

Bij de nieuwe verkiezingen maakt de extreemlinkse partij Syriza grote kans om de grootste partij te worden. Die partij wil opnieuw met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen over de bezuinigingen op de begroting en de schuldenlast van het land.

Aan de andere kant van het spectrum zou de extreemrechtse partij Gouden Dageraad tweede worden. Die uitslag zou de Griekse politiek volledig kunnen verlammen en de eurocrisis opnieuw doen opflakkeren.

Volgens minister van Financien Johan Van Overtveldt (N-VA) zou een verkiezingsoverwinning van Syriza "zeer moeilijke nieuwe besprekingen met de Europese Unie" betekenen. Maar er kan voor hem geen sprake van zijn "dat opnieuw de Europese beurs wordt opengetrokken om Griekenland opnieuw te helpen met eender wat".

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Economie.
BELGA Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Economie.

Beurs

Nu duidelijk is dat er verkiezingen komen in Griekenland, is de beurs van Athene nog verder de dieperik ingegaan. De sterindex ASE staat op de middag nog altijd 6,5 procent lager dan de vorige slotkoers, nadat ze net na het nieuws over de verkiezingen ruim 10 procent lager ging.

Het nieuws heeft ook een duidelijk effect op de langetermijnrente van het land. De rente op tien jaar is meer dan 100 basispunten de hoogte ingegaan, tot 9,22 procent.

Bij de andere eurolanden zijn er beperkte schommelingen van de rentes.

De Griekse premier Antonis Samaras.
EPA De Griekse premier Antonis Samaras.