Griekenland roept Turkije op bij te dragen tot oplossing voor Cyprus

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis heeft Turkije opgeroepen een einde te maken aan de "onaanvaardbare" verdeling van Cyprus en bij te dragen aan een oplossing.

Vandaag is het exact 34 jaar geleden dat Turkse troepen het noorden van het eiland binnenvielen (1974). De minister verklaarde dat "de Turkse leiders niet mogen aanzetten tot onverzettelijkheid, maar dat ze moeten getuigen van kalmte en terughoudendheid om de substantiële onderhandelingen tussen beide partijen te herlanceren".

Provocatie
Gisteren bezocht de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Noord-Cyprus. De Grieks-Cypriotische regering uitte felle kritiek op het bezoek en beschouwde het als een provocatie.

Erdogan was optimistisch over de gesprekken die de Grieks-Cypriotische president Demetris Christofias en zijn Turks-Cypriotische collega Mehmet Ali Talat volgende week zullen houden. Op 25 juli ontmoeten de twee elkaar om de vooruitgang van de werkgroepen over de hereniging te bespreken. Eventueel kan op basis van het resultaat van die werkgroepen overgegaan worden tot echte onderhandelingen. (afp/tdb)

Gisteren bezocht de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Noord-Cyprus.
UNKNOWN Gisteren bezocht de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Noord-Cyprus.