Griekenland moet tandje bijsteken om financiële bonus op te strijken

Pierre Moscovici
EPA Pierre Moscovici
Griekenland mag dan wel verlost zijn van het internationale steunprogramma, het betekent niet dat het land mag dralen met de hervormingen die het heeft beloofd aan zijn schuldeisers. Zo heeft de Europese Commissie Athene woensdag aangemaand om tegen 11 maart nog een aantal belangrijke stappen te zetten. 

De Commissie viseert meer bepaald de verlenging van de termijn waarin er geen beslag kan gelegd worden op het huis van insolvabele gezinnen, en de privatisering van de elektriciteitsmaatschappij PPC. "Het is vanzelfsprekend in het belang van Griekenland dat alle openstaande zaken afgerond worden voor de eurogroep van 11 maart", stelde eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici, die donderdag voor overleg naar Athene afreist.

Op het goede spoor

Op 11 maart beslissen de ministers van Financiën van de eurolanden of Griekenland een deel van de winst ontvangt die de Europese Centrale Bank en de andere centrale banken hebben gemaakt op Griekse obligaties. Het gaat om een schijf van ongeveer 750 miljoen euro. Het geld moet Athene aansporen om een aantal beloofde hervormingen uit te voeren, ook na de afronding van het internationale steunprogramma in augustus vorig jaar. De meeste van die engagementen, zoals het primaire begrotingsoverschot van 3,5 procent, de hervorming van de gezondheidszorg en privatiseringen in de gassector, zitten volgens Moscovici op het goede spoor. 

Toezicht

Griekenland kon sinds 2010 financieel enkel overeind blijven met kredieten van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil moest het land door een draconisch besparings- en hervormingsprogramma. Sinds augustus staan de Grieken opnieuw op eigen benen, maar ze moeten nog steeds een aantal engagementen respecteren en blijven onder een vorm van versterkt toezicht staan. Dat moet garanderen dat er voldoende geld in de schatkist blijft om de schulden af te betalen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Het is een klucht. In 2009 was de staatsschuld van Griekenland ongeveer 125%. Door al wurgmaatregelen van het IMF was die in 2018 opgelopen tot 181,6%. En nu zouden de Grieken uit de problemen zijn en verlost zijn van het internationale steunprogramma - eerder te lezen als roofprogramma.

  • marc Deglin

    De Commissie viseert meer bepaald de verlenging van de termijn waarin er geen beslag kan gelegd worden op het huis van insolvabele gezinnen ......bedoelen ze hier dat de de eu wil dat die mensen hun huizen worden afgenomen ?