Griekenland heft alle beperkingen voor uitvoer van kapitaal op

Nadat er in juni 2015 paniek uitbrak over de banksector, mocht de bevolking in eerste instantie slechts 60 euro per dag afhalen.
REUTERS Nadat er in juni 2015 paniek uitbrak over de banksector, mocht de bevolking in eerste instantie slechts 60 euro per dag afhalen.
Griekenland gaat alle beperkingen op de uitvoer van kapitaal opheffen, vier jaar na de invoering ervan met de bedoeling het financiële systeem te stabiliseren. "De controle op geldstromen is geschiedenis vanaf vandaag", verklaarde premier Kyriakos Mitsotakis in het parlement. 

Concreet kunnen de Grieken nu onbeperkt geld afhalen en overschrijven van of naar het buitenland. De vorige Griekse regering, onder leiding van Alexis Tsipras, legde in juni 2015 beperkingen op nadat er paniek uitbrak over de banksector, en Grieken massaal hun geld weghaalden. 

In eerste instantie mocht de bevolking maximaal slechts 60 euro per dag afhalen. Die limiet werd geleidelijk afgebouwd, maar pas nu is er sprake van een volledige normalisering. Het Zuid-Europese land klimt hiermee verder uit het dal nadat het in 2010 moest worden gered van het faillissement.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dirk claeys

    nu komt een europese resessie , waarbij de euro zal devalueren , vraag is hoeveel 10-20-50% , een confiscatie 10% op alle spaarcenten , ? en griekse toestanden , enkel waarden die vast zijn , onroerend goed , huis appartemen, en goud blijven dan hun waarde houden , als voorbeeld 1000€ die bij devaluatie nog 500€ waard is , een brood zal dan 5€ kosten ?

  • pascal devillé

    Griekenland is failliet.Kan zonder financiele hulp van buitenaf de staatsschuld nooit meer afbouwen.En zonder zware bezuinigingen van de staatsuitgaven kan oa ook belgie dat niet meer.Maar de EU is bang om de waarheid toe te geven.