Griekenland haalt deadline niet

AFP
Hoewel de Griekse overheid officieel nog tot middernacht heeft om zijn lijst met hervormingen in te dienen, zal het land die deadline niet halen. De lijst komt er pas morgenvroeg. Dat heeft premier Tsipras verklaard. De lijst met hervormingsvoorstellen moet de rest van de eurogroep overtuigen om het land een verlenging van het financiële steunprogramma toe te staan.

In plaats van vannacht zal het voorstel er pas morgenochtend liggen. Het document zal dan geanalyseerd worden door experts van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Zij zullen vervolgens een evaluatie overmaken aan de ministers van Financiën van de eurolanden, die zullen vergaderen via een teleconferentie.

Een reden voor het uitstel kwam er niet, maar de ministers van Financiën van de eurolanden zouden wel hun akkoord gegeven hebben. De Griekse regering had vandaag in elk geval een hele dag contacten met haar internationale kredietverleners, aldus Tsipras nog.

Griekenland moest normaal gezien tegen middernacht aan de drie internationale partners - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - een lijst voorleggen met hervormingsvoorstellen. Het naar verluidt zes pagina's tellende document omvat onder meer maatregelen om belastingontwijking en corruptie te bestrijden, een rechtvaardiger belastingsysteem uit te tekenen, de overheidssector te hervormen en bureaucratie aan te pakken.

Als de partners de hervormingen aanvaarden, wordt het financiële steunprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land met vier maanden verlengd. Zonder dat vangnet dreigt Athene opnieuw in zware financiële problemen te belanden.

De Griekse premier Alexis Tsipras verdedigde afgelopen weekend het akkoord dat vrijdag met de eurogroep gesloten werd, maar hij kwam al meteen onder vuur te liggen door zijn eigen partij Syriza.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en premier Alexis Tsipras.
AP De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en premier Alexis Tsipras.