Griekenland getroffen door staking van ambtenaren

UNKNOWN
Een 24-urenstaking van de Griekse ambtenaren tegen de besparingsmaatregelen, de vierde al dit jaar, heeft vandaag het openbare leven in Griekenland lamgelegd en het vaarverkeer verstoord. De communistische vakbonden riepen eerder ook al op tot 48-urenacties.

Het lucht- en wegverkeer werden niet getroffen door de staking, waartoe opgeroepen werd door de vakbond Adedy. De luchtverkeersleiders zagen af van de staking om de problemen in de sector door de aswolk uit IJsland niet erger te maken. De nationale staking zou ook heel wat onderwijsinstellingen treffen.
 
Om het begrotingstekort en de Griekse schuld aan te pakken, nam de Griekse regering draconische besparingsmaatregelen. De sociale actie komt er op het moment dat in Athene gesprekken gestart zijn met het IMF en de EU over het hulpmechanisme voor Griekenland.
 
Ondertussen blijft de rente die Griekenland moet betalen om kopers te vinden voor zijn staatspapier met een looptijd van tien jaar stijgen, tot 8,13 procent donderdagvoormiddag. Dat is het hoogste niveau van de rente sinds 1998 en meer dan het dubbele van de Duitse bund, de referentie op de markt.
 
De Griekse premier Giorgos Papandreou bevindt zich tussen twee vuren, aangezien de Griekse kiezers menen dat de besparingen die hij doorvoert veel te ver gaan, terwijl investeerders menen dat Griekenland verdere actie moet ondernemen om het tekort weg te werken dat vier keer groter is dan toegelaten door de regels van de Europese Unie. (belga/vsv)