Griekenland eist 278,7 miljard euro van Duitsers voor WOII

ANP
De geldsom die Duitsland aan Griekenland verschuldigd is als herstelbetaling voor de Tweede Wereldoorlog, bedraagt 278,7 miljard euro. Dat heeft de Griekse viceminister van Financiën, Dimitris Mardas, maandag verklaard.

Het bedrag werd vastgesteld na een eerste evaluatie van een parlementscommissie die zich met de vergoeding bezighoudt, zo deelde Mardas maandagavond mee aan het Griekse parlement.

Het thema van de herstelbetaling weegt al jaren op de Grieks-Duitse relaties. Het is evenwel voor het eerst dat er een getal op de verschuldigde geldsom wordt gekleefd. Dat gebeurde nadat de Griekse premier Alexis Tsipras in maart aan het parlement had verklaard dat er een commissie zou gevormd worden "om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het nazisme eer te bewijzen".

Duitsland beschouwt het dossier van de oorlogscompensaties aan Griekenland als "afgehandeld". Maar de kwestie zit de Grieken hoog, ook al omdat na de Tweede Wereldoorlog het Duitse "Wirtschaftswunder" zijn oorsprong kende in een grootschalige schuldkwijtschelding door de internationale kredietverleners, terwijl het huidige Duitsland zich verzet tegen een schuldvermindering of -kwijtschelding aan Athene.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels