Grieken trekken naar stembus voor lokale verkiezingen

AFP
De stembureaus zijn vanochtend opengegaan in Griekenland voor de eerste ronde van de lokale verkiezingen. Deze worden als een test beschouwd voor de rechts-socialistische regering van Antonis Samaras, tegen stijgende populariteit van de extreem-linkse Syriza. De tweede verkiezingsronde valt samen met de Europese verkiezingen.

De Grieken kiezen voor 325 burgemeesters en 13 regiovoorzitters. Het is ook een test voor de regering van Antonis Samaras die vooral een besparingsbeleid voert. "Hoewel het om lokale verkiezingen gaat, is deze stembusgang een krachtmeting tussen zij die de regering steunen en zij die zich hiertegen verzetten", zegt Thomas Gerakis van het onderzoeksinstituut Marc.

Uit de opiniepeilingen blijkt de polarisatie compleet te zijn, zeker voor de Europese verkiezingen, die samenvallen met de tweede verkiezingsronde op 25 mei. De Nieuwe Democratie (rechts) gaan schouder aan schouder de laatste rechte lijn in met Syriza, die het protest tegen de besparingsbeleid belichaamt en profiteert van de ineenstorting van de socialistische partij Pasok. De strijd om de regio van Athene belooft de spannendste te worden. Deze streek is goed voor 30 procent van de verkiezingspopulatie.

De opkomst voor de verkiezingen zal naar alle verwachting zeer laag zijn, door een heersend anti-politiekgevoel in de Griekse samenleving.

De eerste resultaten worden rond 20 uur verwacht.