Grieken kiezen voor rondje paaien: "Juncker is echt een vriend van Griekenland"

De Griekse premier Alexis Tsipras en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor een meeting vorige week.
EPA De Griekse premier Alexis Tsipras en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor een meeting vorige week.
Enkele naaste medewerkers van de Griekse premier Alexis Tsipras zijn vandaag naar Brussel afgereisd in een poging om de onderhandelingen met de internationale geldschieters opnieuw op gang te trekken. Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis probeerde intussen de verstandhouding met de Europese Commissie te herstellen. "Juncker is echt een vriend van Griekenland."

"Toenadering en concrete voorstellen"
Een delegatie met hoofdonderhandelaar Euclides Tsakalotos en staatsminister Nikos Pappas, de rechterhand van Tsipras, reisde vandaag naar Brussel. De delegatie gaat volgens Sakellarides "mogelijkheden voor een toenadering tussen de kredietverleners en Athene" onderzoeken en zal "concrete voorstellen" doen. De woordvoerder beklemtoonde intussen ook het belang van een goede verstandhouding met de Europese Commissie. "Juncker is echt een vriend van Griekenland", zei Sakellarides.

Oorveeg van Juncker
Juncker had gisteren scherp uitgehaald naar Tsipras. De Commissievoorzitter toonde zich ontgoocheld dat de premier het voorstel van de kredietverleners als "absurd" brandmerkte in het parlement, maar intussen geen tegenvoorstellen formuleerde, in weerwil van hun onderlingen afspraken. "Om een vriendschap in stand te houden, moeten een aantal minimale regels gerespecteerd worden", aldus de Luxemburger.

Obstakels
Volgens Sakellaridis doet de linkse regering in Athene er wel degelijk alles aan om een akkoord uit de brand te slepen. Wel bleef hij hameren op het 48 pagina's tellende document dat de Griekse regering heeft uitgewerkt. Volgens de krant Kathimerini werkt de regering aan bijsturingen van dat voorstel en zou ze onder meer bereid zijn het primaire begrotingsoverschot op te trekken.

Naast de begrotingsdoelstellingen vormen ook de btw-tarieven, besparingen in pensioenen en hervormingen op de arbeidsmarkt nog grote obstakels in de onderhandelingen die Athene al maandenlang met de Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds voert. De kredietverleners eisen een Grieks programma van besparingen en economische hervormingen in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma.

Op rand van bankroet
Dat programma verstrijkt eind juni. Griekenland balanceert intussen op de rand van het bankroet en heeft dringend geld nodig. Verwacht wordt dat Juncker, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande woensdag in de marge van een top in Brussel met Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen opnieuw gaan praten met Tsipras. Vanop de G7-top in Elmau maande Merkel de Grieken alvast tot spoed aan. "Elke dag telt", aldus de kanselier.