Grieken betogen in Athene tegen gebruik van naam Macedonië

De betogers vrezen dat de naam Macedonië ook claims van dat land op de gelijknamige Griekse provincie zal voeden.
AFP De betogers vrezen dat de naam Macedonië ook claims van dat land op de gelijknamige Griekse provincie zal voeden.
In de Griekse hoofdstad Athene werd vandaag gemanifesteerd tegen het gebruik van de naam 'Macedonië' door het voormalige Joegoslavische land aan de noordelijke grens. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om een oplossing te vinden voor hun jarenlange geschil. Opvallend: volgens de organisatoren daagden er een half miljoen mensen op, volgens de politie slechts 50.000.

De betoging vertrok van op het Syntagmaplein - waar het Griekse parlementsgebouw ligt. "Macedonië is Grieks en enkel Grieks", scandeerden de demonstranten. Tot het protest was opgeroepen door nationalistische organisaties. Steun kregen de betogers van rechtse politici en een deel van de Grieks-Orthodoxe kerk.

Twee weken geleden was al een gelijkaardige manifestatie georganiseerd in het noorden van het land, in de tweede Griekse stad Thessaloniki, de hoofdstad van de Griekse regio Centraal-Macedonië. Ook toen lagen de inschattingen over het aantal manifestanten nogal uiteen. Volgens de organisatoren bracht die betoging 400.000 tot 500.000 mensen op de been, de politie hield het daar op 90.000.

30 jaar spanningen

De naamkwestie leidt al bijna 30 jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt onder die naam erkend door landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië of het acroniem FYROM. 

Griekenland vreest dat het land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elle Devee

  Ze maken zich weeral eens belachelijk. De Grieken zouden misschien hun geschiedenisboeken moeten raadplegen. Ze zouden beter de naam van hun provincie wijzigen om de frustratie van het verleden weg te vegen.

 • Filip Vanlaeken

  Dringend tijd dat wij de straat op gaan tegen het gebruik van Luxemburg door het Groothertogdom. Alleen, de meesten onder zijn heel misschien met iets zinvollers bezig ?

 • jozef vandeurzen

  Nationalisme . Alsof wij hier gaan betogen tegen de naam Limburg en Luxemburg.

 • Kelly Verlinden

  Ik ben nog steeds kwaad op Griekenland en de Europese unie voor ons in een grote economische crisis te storten. Om de mensen geven ze nog steeds niets, al die politiekers die daar verantwoordelijk voor waren alsook de bankmanagers zouden de gevangenis in moeten vliegen net zoals in Ijsland gebeurt is.

 • Rik Connaerdt

  Wat de Grieken blijkbaar vergeten is dat Philippus van Macedonië Griekenland veroverd heeft en niet omgekeerd. Dat ze nu de nagedachtenis van een toch niet zo'n glorieus verleden willen annexeren, kan niet anders dan het gevolg van het Stockholm-syndroom zijn. Natuurlijk heeft elk land behoefte aan mythes, en Alexander de grote was een geweldig veldheer maar helaas een zoon van Philippus en dus een Macedoniër. De Grieken, die vandaag verzamelden, zijn dus misleid.