Greta Thunberg zegt sorry na uitspraak die wenkbrauwen deed fronsen: “Wereldleiders moeten tegen de muur gezet worden”

Greta Thunberg tijdens haar speech in Turijn.
Photo News Greta Thunberg tijdens haar speech in Turijn.
De bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich op Twitter verontschuldigd na een opvallende uitspraak die ze deed tijdens een speech in de Italiaanse stad Turijn deze week. Thunberg had gezegd dat wereldleiders “tegen de muur moeten gezet worden”. Ze realiseerde zich niet dat die uitdrukking in het Engels wordt geassocieerd met executie door een vuurpeloton. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Thunberg sprak tijdens een Fridays for Future-protest in Turijn, nadat ze in de Spaanse hoofdstad Madrid de VN-klimaattop COP25 had bijgewoond. 

“Wereldleiders proberen nog steeds weg te lopen van hun verantwoordelijkheden”, zei ze in het Engels tijdens haar toespraak voor de manifestanten. “Maar we moeten ervoor zorgen dat ze dat niet kunnen doen. We zullen ervoor zorgen dat we hen tegen de muur zetten. Ze moeten hun werk doen om onze toekomst te beschermen.”

Op Twitter kwam Thunberg met excuses, nadat sommigen meenden te begrijpen dat het klimaatmeisje de wereldleiders graag geëxecuteerd ziet door een vuurpeloton. 

‘Swenglish’

“Gisteren bedoelde ik dat we onze leiders ter verantwoording moeten roepen, maar jammer genoeg zei ik ‘put them against the wall’. Dat is ‘Swenglish: att ställa någon mot väggen’ (to put someone against the wall), betekent ‘iemand op zijn verantwoordelijkheid wijzen’”, schreef ze. 

“Dit gebeurt er als je speeches improviseert in een tweede taal. Natuurlijk excuseer ik me bij iedereen die dit verkeerd heeft begrepen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik - en de hele beweging van de schoolstakingen - tegen elke vorm van geweld zijn. Dat spreekt voor zich, maar ik zeg het toch.”

EPA144 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Steyaert

  Da kent geen schaamte, en heeft geen manieren

 • PETER PERMENTIER

  Het wordt tijd dat deze klimaat fanatiekers er eens wordt gewezen wat de realiteit is en dat wat dient te gebeuren niet van vandaag op morgen kan worden uitgevoerd IN saudi gaan ze nog lachen met ons, wetende dat Aramco oil 500miljard euro heeft opgehaald om een van de grootste petro- en chemische bedrijven op poten te zetten, hier dan als alles klaar is over 3 of 4 jaar, zullen er afdankingen zijn om de Co2 nivo the halen tegen 2025, maar we gaan dan wel gas centrales zetten ik heb veel vragen

 • diego gonzalez

  Eindelijk doet ze eens een zinvolle uitspraak en dan wordt ze bekritiseerd.

 • GERARD DE PELECIJN

  Zou het dan toch juist zijn dat vele oorlogen door vrouwen zijn begonnen?

 • Jennifer Peeters

  Is er nu geen enkele volwassene die dat onbeschofte kind, dat zeer goed wist wat ze zei eens manieren leert?