Greta Thunberg voelt zich gebruikt door wereldleiders die selfie met haar willen voor hun imago: “Zelfs Angela Merkel stond in de rij”

REUTERS
De Zweedse klimaatactivisme Greta Thunberg (17) heeft tijdens een radio-interview in haar thuisland uitgehaald naar wereldleiders die met haar op de foto willen om zichzelf te promoten. Ze haalde het voorbeeld aan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die na een top van de Verenigde Naties in september zelfs aanschoof voor een selfie met de tiener.

Tijdens die top hield Thunberg de speech waarin ze wereldleiders rechtstreeks aansprak: “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Hoe durven jullie!”

Prinsessen

Volgens Thunberg kwamen tijdens de meeting in New York presidenten, premiers, koningen en prinsessen naar haar toe. Ze wilden allemaal met haar praten. “Ze zagen me en roken meteen een kans om een foto met mij te maken voor hun Instagramaccount”, klonk het. “Het leek wel of ze even vergeten waren dat ze zich moesten schamen omdat ze de generaties ná hen teleurgesteld hadden.”

Aan de BBC vertelde Thunberg ook dat ze niets moest weten van politici die haar bekendheid willen gebruiken om hun eigen imago op te poetsen. “Het was niet alleen Merkel, het waren er veel. En dat gebeurt de hele tijd. Ze willen gewoon naast me staan, zodat ze het daarna op sociale media kunnen posten. Zo lijkt het of ze begaan zijn met het klimaatprobleem.”

Thunberg zei zelfs dat ze zich “gebruikt” voelt.

Lees ook: Greta Thunberg: “De wereld heeft een sociaal kantelpunt bereikt”

Bekijk ook:

Obama en Greta Thunberg geven ‘vuistje’

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy VanErps

  Verstand komt niet voor de jaren. Als je wil botsen met alles en iedereen dan moet je ook tegen de tegenbots kunnen.Grote mond, klein verstand zeker?

 • Wesley Van Geyt

  Als ik hier zo de reacties lees, dan zijn er hier precies veel met het verstand op de verkeerde plaats..dat klein meisje hier probeert nog iets te doen, om het grote probleem met het klimaat aan te kaarten..al de rest steekt zijn kop in het zand..het enige naïeve van haar is, dat ze denkt dat ze er nog iets aan kan doen..het is spijtig genoeg onomkeerbaar..als iedereen nu stopt met uitstoten en vervuilen, zal het alleen maar vertragen..

 • guy perain

  Gaat ze eindelijk wakker worden!?

 • Bern Vermeulen

  Pubers, net als die andere beseft dat ze gebruikt worden, eindelijk, dus ga terug naar school jong,saluut.

 • raf peeters

  Kindje blijf in Uw kot ,ga eerst een beetje studeren ,maar vrees dat dit niet aan de orde is en waarom gaan we niet melden en vooral niet komen vertellen hoe het zou moeten zonder de mogelijkheden er momenteel (nog) niet zijn.