Greta Thunberg viert verjaardag schoolstakingen voor klimaat: “Blijven doorgaan"

EPA
De Zweedse tiener en klimaatactiviste Greta Thunberg heeft vandaag de eerste verjaardag van haar schoolstaking gevierd. Ze deed dat aan boord van de zeilboot waarmee ze op weg is naar New York.

"Eén jaar geleden ben ik begonnen met de schoolstaking voor het klimaat aan het Zweedse parlement, gewoon omdat er iets moest gedaan worden. Dat ben ik iedere vrijdag blijven volhouden aan de zijde van miljoenen anderen. En we gaan door zolang het nodig is", tweette ze vanop de boot.

Het activisme van Greta Thunberg heeft veel andere jongeren in Europa en daarbuiten geïnspireerd. De jongeren vragen actie tegen klimaatverandering, onder de slogan 'Fridays for Future'.

In de VS wil Thunberg de klimaattop op 23 september in New York bijwonen, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Ook wil ze klimaatprotest bijwonen op 20 en 27 september. De zestienjarige weigert te vliegen, vanwege de CO2-uitstoot die de luchtvaart veroorzaakt.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  Die zeiltochten van Laura Dekker waren veel toffer

 • Luc Cleynhens

  Lees hieronder ' de volwassenen maken alles om zeep ' euh.....Hoeveel % v.d. jeugd rijd met een auto ? gaat op reis ( ni in Belgie ) ? maken storten van festivals ? zuipen ?roken ? drugs gebruik ? .....enz. En dat is dan de schuld van de volwassenen ?????? Hoeveel blikjes bier ik al naast de weg zie liggen na een weekend .....maar ja dat is de schuld van de volwassenen !!!!!!

 • Albert VanLaeken

  Begrijp niet waarom elke stap van deze "klimaattiener" in de media moet komen. Opwarming van de aarde heeft eeuwen geleden eveneens plaatsgevonden..gevolgd door een ijstijd...Ik stel voor om die wetenschappelijke bevindingen eens te lezen om het absurde van de klimaathysterie te begrijpen.

 • gilbert dejonghe

  Wanner gaan ze haar de mond snoeren ? Aan het weer dat veranderd kan men toch niets doen dat is de natuur en laat die haar gang maar gaan .

 • De Waen Luc

  hoe dom en arrogant te denken dat we iets aan klimaat kunnen doen,, en het klimaat moet niet "gered " worden..het klimaat ( de zon, ruimtestraling, de stand van de aarde ect) doet wat het altijd gedaan heeft,niks mis mee