Greta Thunberg verklaart haar woeste blik toen Trump binnenwandelde: “Ik was in shock”

Greta kijkt woest naar Trump in de lobby.
REUTERS Greta kijkt woest naar Trump in de lobby.
Als blikken konden doden, dan zat Amerika nu zonder president. Het gezicht van de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg stond maandag op onweer toen Donald Trump zonder aankondiging de lobby van de Verenigde Naties binnenliep. Kookte het meisje van woede, of had ze de president simpelweg niet verwacht?

Het veelzeggende fragment, dat vlak na de inmiddels wereldberoemde speech van Thunberg werd opgenomen, is al de hele week voer voor allerlei grappen en gifjes op sociale media. 

Daar wordt gesuggereerd dat Thunberg waarschijnlijk zo vernietigend uit haar ogen keek omdat Trump zijn land in 2017 terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs. Het afhaken van de Verenigde Staten heeft een grote impact op de haalbaarheid van de doelstellingen van dat akkoord.

Hoewel de boze blik van Thunberg werkelijk door merg en been gaat, was de jonge klimaatactiviste blijkbaar vooral verrast dat de president van Amerika opeens voor haar neus stond. Dat erkent ze nu bij de Zweedse talkshow Skavlan, waar ze te gast was. 

In shock

“Ik werd in de lobby tegengehouden door de beveiliging, die riep dat ik opzij moest gaan. En opeens kwam hij binnengelopen. Ik denk dat ik in shock was’’, vertelt de Zweedse.

Thunbergs verbaasde maar vooral woedende blik zorgde in ieder geval direct voor een vrachtwagenlading aan reacties op sociale media. Die van Democraat Julián Castro, kandidaat voor de presidentsverkiezingen, werd op Twitter het vaakst gedeeld. Hij verspreidde de video met de tekst: “Ik denk dat velen van ons zich dit kunnen voorstellen.’’

Bekijk ook: “Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan

De beelden wekken de indruk dat Trump het klimaatmeisje niet ziet en haar daarom straal voorbijloopt. Op Twitter kon de Amerikaanse president het toch niet laten om even op cynische wijze naar haar uit te halen. “Ze lijkt een erg gelukkig jong meisje dat zich verheugt op een stralende en prachtige toekomst’’, schreef hij. “Mooi om te zien!’’

De 16-jarige klimaatactiviste liet echter niet zomaar de spot met zich drijven. Ze veranderde haar Twitter-biografie in ‘Een gelukkig jong meisje dat zich verheugt op een stralende en prachtige toekomst’. Die tekst is inmiddels weer verwijderd.

Lees ook: Greta Thunberg: heldin voor de ene, geestesziek kind voor de andere. Hoe komt dat?

Lees ook: Greta Thunberg haalt uit na haatreacties: “Ik snap niet dat volwassenen kinderen gaan bedreigen”

Lees ook: Beroemde psycholoog waarschuwt ouders Greta Thunberg: “Dit kan rampzalig voor haar aflopen”
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sjonny Martero

  Tja, de president zal wel belangrijker zijn of haar. Als de wereldleider al zou in gesprek moeten gaan met een door een extreme groene groep opgevoerde zestienjarige over een wereldprobleem waar een 120 landen zich niets aantrekken van het klimaat zou hij wel te doen hebben. En opvoeren dat er niets wordt gedaan is je reinste waanzin. We betalen ons nu al blauw aan taksen voor oplossingen. Op enkele maanden tijd kan het niet worden opgelost. En aan al die groene jongens. Begin met jezelf.

 • raf peeters

  @Mieke Vhuyst ,het is ook niet allemaal juist wat wetenschappers verkondigen,stond hier gister nog te lezen dan hun rapport van 2018 er duchtig naast is,hoe vaak ver-anderen die ook niet hun mening ,is ook een manier om je vet betaalde job te houden zou men kunnen stellen en de wereld te sturen waar geld de bovenhand heeft.

 • Mieke Vhuyst

  Ik vraag me af hoe lang het nog gaat duren voor het strafbaar wordt om de invloed van de mens in twijfel te trekken. Wetenschappers worden doodgezwegen en financieel gestraft, men neemt het woord negationisten in de mond. Deze behandeling wordt gereserveerd voor de grootste propaganda offensieven. Wie gelooft dat de opkomst van Greta een organisch gegeven is... Tja.

 • eric maier

  Ze trekt altijd een lelijke kop, wat is het verschil ? En dan dat gespeelde "woede" tijdens de speech.. Zelfs Shakespaere zou het overacting vinden. Klimaat ja daar moet wereldwijd aan gesleuteld worden, omdat de grootste invloed door de menselijke activiteiten en overbevolking komt. Maar als je wat te zeggen hebt, die het dan niet geacteerd, dat komt echt belachelijk over.

 • Christine Laevers

  Geef mij Greta Thunberg maar. Zij durft tenminste een probleem aankaarten zonder enige macht te hebben. Trump heeft macht maar stoot alle problemen af die hem te 'ingewikkeld' zijn of die geen aansluiting vinden bij zijn jeugdervaringen ...