Greta Thunberg reageert op video: “Vanaf nu doe ik enkel nog deathmetal”

Klimaatactiviste Greta Thunberg
AP Klimaatactiviste Greta Thunberg
Op Twitter is een deathmetal-versie opgedoken van de boze en emotionele toespraak van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg op de klimaattop in New York. De Zweedse tiener, die veel haatreacties kreeg, reageert nu met een flinke portie humor op het filmpje. “Vanaf nu doe ik enkel nog death metal”, schrijft ze. 

Thunberg, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging voor een beter klimaat, kwam onder vuur te liggen na haar opvallende speech op de klimaattop. In haar toespraak haalde ze uit naar de wereldleiders. “Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen. Jullie hebben gefaald”, klonk het onder meer. 

Al snel volgden duizenden negatieve reacties. Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde op de speech van het furieuze klimaatmeisje met tranen in de ogen. “Ze ziet er een heel gelukkig jong meisje uit - uitkijkend naar een geweldige toekomst”, spotte hij op Twitter. 

Death metal

De wereldberoemde speech is al de hele week voer voor allerlei grappen en gifjes op sociale media. Nu is ook een deathmetal-versie van Thunbergs toespraak opgedoken, inclusief loeiharde gitaren en een brullende klimaatactiviste. Thunberg kreeg het filmpje onder ogen en reageerde met een grapje op Twitter. “Ik ben klaar met dat klimaatgedoe. Vanaf nu doe ik enkel nog deathmetal”, klonk het. 

Het nummer werd gemaakt door John Mollusk, die bij de New Yorkse trash metalband Suaka speelde. Nog een andere creatieve YouTube-gebruiker maakte een new wave-parodie. 

Negatieve reacties

Thunberg reageerde eerder deze week al op de stortvloed aan kritiek die ze over zich heen kreeg. “Ik begrijp niet waarom volwassenen zoveel moeite doen om tieners en kinderen belachelijk te maken en te bedreigen, omdat ze de wetenschap promoten”, zei het 16-jarige klimaatmeisje. 

“Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de haters weer net zo actief als altijd. Ze zitten achter mij aan vanwege mijn uiterlijk, mijn kleding, mijn gedrag en mijn verschillen. Ze bedenken elke denkbare leugen en halen er allerlei complottheorieën bij.”

Tot slot benadrukte ze dat ze zich niet langer wil bezighouden met klimaatsceptici. “Verspil je tijd niet door ze meer aandacht te geven. De wereld wordt wakker. Verandering komt eraan, of ze het nu leuk vinden of niet.”

Bekijk ook:

“Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Peeters

  Die denkt alleen maar aan zich zelf en wil veel in de kijker staan. Dit heeft niets met klimaat of milieu te maken. Dat ze niet naar school gaat is haar probleem dat kan later ook nog. Ze reist de wereld rond om de mensen te zeggen dat reizen niet goed is voor het milieu net zoals de groten der aarde en zo behoort ze tot de grootste vervuilers.

 • Sharon Debeul

  Greta, u stijgt elke dag in onze achting. Uw gevoel voor humor zit eveneens goed. Doe zo verder.

 • Pascal Fransen

  Rare meid zij mag iedereen aanvallen maar als de mensen dan hun mening geven dan is ze niet goed gezind. Iedereen heeft het recht op een andere mening. Langs de andere kant vind ik het erg dat zij wordt gebruikt door linkse partijen. Laatst zijn er nog klimaat experts door de mand gevallen weten ze het zelf nog wel.

 • Freddy Madou

  De eerste wetenschapper moet nog geboren worden die eens de waarheid verteld, het zijn allemaal maar prognoses maar hoeveel waarheid zit er achter.

 • Fred Debroek

  Haar aanpak is totaal verkeerd en dat haten veel mensen zoals ik dus.