Greta Thunberg mag EU-parlement niet toespreken

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg
AFP De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg
Het Zweedse 'klimaatmeisje' Greta Thunberg mag volgende week niet het voltallige Europees Parlement in Straatsburg toespreken. De Groenen en de linkse fractie GUE/NGL hadden hierom gevraagd, maar andere partijen houden het verzoek tegen. De 16-jarige zal daarom dinsdag alleen haar opwachting mogen maken in de milieucommissie van het parlement.

Volgens een woordvoerder van de grootste fractie, de Europese Volkspartij waarvan ook het CDA deel uitmaakt, zijn er regels voor wie het parlement mogen toespreken. “Als de plenaire zitting voor iedereen open zou zijn, zou het snel een puinhoop worden”. Zo zijn staatshoofden en premiers wel welkom. 

Thunberg mocht in februari wel spreken in het Europees Economisch en Sociaal Comité in Brussel. Een van de toehoorders was Europees Commissievoorzitter Juncker. Volgende week is de laatste plenaire zitting van het EU-parlement vanwege de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei.

LEES OOK. Greta Thunberg: het meisje dat niet wil spreken, maar overal wordt gehoord

Bekijk ook:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rosa Cockx

  Wat had dat kind gedacht dat zij maar vlug met haar voetjes op de grond komt. De speeltijd is voorbij laat de volwassenen hun werk doen.

 • Freddy Acx

  Allez laat dat meisje daar eens gaan praten, ze kan toch niet meer zeggen dan klimated in het Zweeds, Freddy Acx

 • HUBERT VANHOVE

  Ze blijft toch altijd maar doordrammen over hetzelfde item

 • Dirk Van den Lemmer

  Misschien eens proberen bij Ketnet of in plopsaland

 • pascal devillé

  Inderdaad Juliette Francois, het amazonewoud is opgestookt voor sojaproduktie oa. om de veestapel hier in europa vet te mesten.Als de EU dus bv hoge taksen legt op alle invoer van voedingswaren die onecologisch geteeld worden helpen we mee de klimaatproblemen elders ter wereld op te lossen.Telers zullen ginder ecologischer tewerk gaan of ze verkopen hier niets meer.Simpel maar de politiek wil dat niet omwille van de vleeslobbys.