Greta Thunberg: “Jongeren, gebruik je stemrecht”

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg
AFP De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg
Het is volgens de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg “essentieel dat jonge Europeanen hun stemrecht gebruiken bij de komende Europese verkiezingen”. “Ik ben zelf nog te jong om te mogen stemmen, maar wie dat wel mag moet zijn stem uitbrengen om de klimaatcrisis te bezweren”, zei het beroemde klimaatmeisje in het Europees Parlement in Straatsburg voor tientallen camera's.

“We moeten druk zetten op mensen in parlementen en op de oudere generatie, zodat ze begrijpen wat de volle betekenis is van de klimaatverandering. Zij hebben de meeste invloed, zij kunnen het stoppen”, aldus Thunberg. Ze riep de scholieren die spijbelen voor hun klimaatmarsen in heel Europa op met hun acties door te gaan. “Ze hebben geschiedenis gemaakt en ze doen het geweldig.”

De activiste is in het parlementsgebouw maar mag niet de plenaire zitting toespreken. Daarom is ze uitgenodigd in de milieucommissie van het parlement waar ze deze middag haar visie uiteen zal zetten.

Bekijk ook:
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Michael van Boven,u bent perfect schoolvoorbeeld van bewust twijfels zaaien op reeds herhaaldelijk hard bewezen feiten.De mens is ditmaal verantwoordelijk.Trouwens,met koolstof-14 methode kan men duizenden jaren teruggaan en men stelde vast dat de CO-2 in elke opwarmingperiode 100pp /10000jaar steeg. De afgelopen eeuw werd die stijging op 100 jaar vastgesteld. Toeval?????

 • GERARD DE PELECIJN

  Als een echte politieker, luister naar mijn woorden maar zie niet naar onze daden!

 • richard cornelissens

  het klimaat is niet te veranderen....het milieu wel

 • Nico De Smet

  Greta heeft mééééér dan gelijk. Helaas treft haar boodschap ons allen, vandaar hier al die zure reacties. We zouden beter met z'n allen denken over hoe we ons steentje kunnen bijdragen.

 • Peeters Freddy

  Waren dat krokodillentranen ?. Iedeeen wil een beter klimaat maar niemand wil de luxe laten die slecht is voor het klimaat.