Greta Thunberg haalt uit na haatreacties: “Ik snap niet dat volwassenen kinderen gaan bedreigen”

Greta Thunberg
AP Greta Thunberg
De jonge klimaatactiviste Greta Thunberg vindt het onbegrijpelijk dat zij de afgelopen dagen een stortvloed aan kritiek over zich heen heeft gekregen. “Ik begrijp niet waarom volwassenen zoveel moeite doen om tieners en kinderen belachelijk te maken en te bedreigen, omdat ze de wetenschap promoten.”

De Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging voor een beter klimaat, bijt van zich af op Twitter. “Daar gaan we weer”, begint de 16-jarige haar relaas. “Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de haters weer net zo actief als altijd. Ze zitten achter mij aan vanwege mijn uiterlijk, mijn kleding, mijn gedrag en mijn verschillen. Ze bedenken elke denkbare leugen en halen er allerlei complottheorieën bij.”

Het beroemde klimaatmeisje kwam maandag zwaar onder vuur te liggen nadat ze in haar speech op de klimaattop in New York met trillende stem maar met stevige woorden de wereldleiders beschuldigde van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. “Hoe durven jullie’’, brieste de Zweedse tiener. “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.’’

De boze en emotionele toespraak leidde al snel tot duizenden kritische, ronduit hatelijke en ook seksistische reacties. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump kon het niet laten het bekende klimaatmeisje belachelijk te maken met een sarcastische tweet

Bekijk ook: “Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan

“Elke grens over”

Thunberg reageert vandaag dus op de negatieve reacties en zet de mensen die ze geplaatst hebben weg als ‘haters’. “Ze gaan over elke grens om het onderwerp van gesprek maar te veranderen, omdat ze kost wat kost niet willen praten over het klimaat en de ecologische crisis. Ik denk simpel gezegd dat ze zich bedreigd voelen door ons.”

Thunberg wil zich na vandaag niet meer bezighouden met klimaatsceptici. “Verspil je tijd niet door ze meer aandacht te geven. De wereld wordt wakker. Verandering komt eraan, of ze het nu leuk vinden of niet.”

Lees ook: Greta Thunberg: heldin voor de ene, geestesziek kind voor de andere. Hoe komt dat?

Lees ook: Onze opinie. Van boosheid zal het klimaat niet afkoelen
652 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Ik snap die waarom jij volwassenen bedreigd en onterecht bekritiseerd? Of is dat laatste misschien een standaard manier van doen in deze onnodige kinder klimaat bewegingen

 • Marco Maerten

  Jaak Peeters,zonder toedoen van mens was het inderdaad kouder geweest gezien de inactieve zon..1,5°c minder dan wat het nu wereldwijd is. Bronnen zeer makkelijk op te zoeken op meteoschweiz (kalte sonne periode 2000-2050).U moet natuurlijk OPENSTAAN voor de FEITEN.

 • Marco Maerten

  Guy Van Becelaere,uw reactie op Guido zegt veel en tegelijk weinig wat inhoud betreft.Guido Bervoets heeft het hele spel van het donkerblauwe gedachtengoed tenminste door en doordat ze terrecht gewezen worden door een sluwe meid,worden aanhangers van die blauwe struikrovers gepakt op hun "eer",nietwaar,Guy?

 • Guy Van Becelaere

  Guido Bervoets, respect voor ieders mening zeg je ?, maar Trump; Bolsanaro en de NVA altijd de schuld geven om een andere mening is wel heel hypocriet hoor je ziet nooit de balk in je ogen maar wel de splinter bij de anderen, en alleen jou mening is altijd de juiste nietwaar of liever kudde gedrag waar je beter van wordt ten koste van !!

 • Stefan Melis

  Toen ze op een simpele vraag helemaal dichtklapte en totaal ni meer wist wat zeggen zonder haar voorbereidde papiertjes... Met camera's erop... Das geen leugen!!!!