Greta Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Greta Thunberg
AP Greta Thunberg
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Thunberg werd voorgedragen door drie Noorse parlementsleden van de Socialistische Partij vanwege “de enorme beweging die ze in gang heeft gezet”.

Volgens Freddy Andre Øvstegård, een van de parlementariërs die verantwoordelijk is voor de nominatie, zijn “klimaatbedreigingen waarschijnlijk een van de grootste veroorzakers van oorlogen en conflicten”. “Greta Thunberg heeft een massabeweging gelanceerd waarin ik misschien de belangrijkste bijdrage aan vrede zie”, aldus Øvstegård.

In principe mag elk parlementslid iemand nomineren voor de Nobelprijs. Ondertussen zijn er al 304 nominaties voor personen en organisaties binnengekomen.

Vereerd en zeer dankbaar voor deze nominatie”, reageerde Thunberg op Facebook. Haar post werd meteen massaal aangeklikt en gedeeld. 

Jongste ooit

Als Thunberg de Nobelprijs zou winnen, zou de Zweedse de jongste laureaat ooit zijn. Malala Yousafzai is tot nu toe de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs voor de Vrede. De Pakistaanse was 17 jaar toen ze in oktober 2014 de prijs kreeg.

De Nobelprijs voor de Vrede ging vorig jaar naar de Congolese arts Denis Mukwege en Jezidi-activist Nadia Murad.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Die prijs kan men evengoed an is strijders geven

 • Roger Forier

  De wereld is knettergek geworden !

 • Hilde Bosman

  dat is erover! Hard roepen over het milieu...is dat een Nobelprijs waard?! Schande voor alle prijswinnaars die echt iets aan de vrede gedaan hebben!

 • Theo Deweerdt

  Het klimaat heeft veel met vrede te maken. Het klimaat heeft sinds het bestaan van de mens mee zijn geschiedenis geschreven. Onlusten en volksverhuizingen gestuwd door honger : Vele revoltes als gevolg van misoogsten teisterden Europa in de 17e eeuw, de Franse Revolutie vond er zijn oorsprong in. De exodus van de van honger stervende Ieren in de 19e eeuw waarbij de Engelsen alle hulp weigerden ligt nu nog aan de basis van hun conflict. Het waarom van haar voordracht verdient wat meer uitleg.

 • PATRICK HUYBRECHTS

  Dat kind heeft nog niets gepresteerd. Enkel een hoop aandachtzoekende kinderen volgen haar oproep tot ongehoorzaamheid. Ze zou beter wat meer studeren om dan eventueel met een wetenschappelijke achtergrond naar oplossingen te zoeken. Voorlopig is ze gewoon een leegloper.....