Grensmuur van Trump niet bestand tegen wind: deel van stalen constructie omver geblazen

Een deel van de beruchte grensmuur – die Californië van Mexico scheidt - is door een felle rukwind omvergeblazen.
AFP Een deel van de beruchte grensmuur – die Californië van Mexico scheidt - is door een felle rukwind omvergeblazen.
Een deel van de beruchte grensmuur – die Californië van Mexico scheidt - is door een felle rukwind omvergeblazen. Het stokpaardje van de Amerikaanse Donald Trump bleek niet opgewassen tegen een kleine storm.

Het moet er behoorlijk indrukwekkend hebben uitgezien: een immense stalen constructie van wel 3 meter hoog die kreunt onder de wind. De nieuwe panelen, die zouden dienen als grensmuur, waren eigenlijk nog maar net geïnstalleerd toen het plots hevig begin te waaien. Omdat de cementen onderlaag – de verankering van de stalen muur - onvoldoende tijd had om uit te harden, waaide de nieuwe constructie om naar de Mexicaanse zijde.

Er vielen geen gewonden, meldt de Amerikaanse grenspatrouille. “Gelukkig reageerden de Mexicaanse autoriteiten snel en konden ze het verkeer van nabijgelegen straten omleiden”, aldus grensbewaker Carlos Pitones. De panelen zullen opnieuw worden rechtgezet, onder het toeziend oog van een aannemer, zo stelt Pitones nog.

Een grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten was een van de grote verkiezingsbeloftes van Donald Trump. Maar van de beloofde 1.500 kilometer staat er nog maar 200 kilometer recht. Dat komt onder andere door financieringsmoeilijkheden. Zo riep Trump vorig jaar de nationale noodtoestand uit om toch maar aan geld te geraken voor zijn grensmuur.