Grenscontroles op tabak en alcohol verdelen EU-lidstaten

Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar in landen als België kunnen de producten nog altijd een stuk goedkoper aangekocht worden.
photo_news Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar in landen als België kunnen de producten nog altijd een stuk goedkoper aangekocht worden.
Frankrijk en een aantal andere lidstaten van de Europese Unie willen meer controle op particulieren die tabaksproducten en alcoholhoudende dranken inslaan bij buurlanden. Dat pleidooi dringt België in het defensief wanneer de ministers van Financiën zich morgen in Brussel over het dossier buigen. Een doorbraak wordt echter niet verwacht.

De ministers praten morgen opnieuw over een harmonisering van de accijnsstelsels. Ze doen dat op basis van een voorstel dat de Europese Commissie vorig jaar op tafel legde, dat het vrije verkeer moet faciliteren, een betere inning van de accijnzen mogelijk moet maken en de kosten voor kleine producenten moet verminderen. 

Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar ze moeten lijdzaam toekijken hoe hun onderdanen die producten gaan inslaan in de buurlanden. Ze grijpen het debat dan ook aan om strengere regels omtrent hoeveelheden tabak (bijvoorbeeld 800 sigaretten) of alcohol (bijvoorbeeld 90 liter wijn) die mensen meenemen vanuit het buitenland, te introduceren. 

Limiet

Momenteel zijn die hoeveelheden indicatief, maar Frankrijk en andere lidstaten dringen aan op dwingende limieten. Bovendien willen deze landen dat de consument zelf moet aantonen dat de producten voor eigen gebruik zijn. "Maar hoe ga je dat controleren zonder controles in te voeren aan de grens of aan de tolhuizen", zo vraagt een Europese bron zich af. 

Verzet

België, maar ook Luxemburg, Tsjechië, Polen en Kroatië zien een strengere aanpak niet zitten. Niet omdat ze zich verzetten tegen een maatregel die de volksgezondheid ten goede moet komen, maar om de Europese eenheidsmarkt en het vrije verkeer te beschermen. Bovendien lijkt het dwingend maken van indicatieve hoeveelheden buiten proportie: het is niet omdat men acht sloffen sigaretten meebrengt uit Luxemburg om te verdelen onder familieleden dat men een commerciële trafiek organiseert, klinkt het. 

Cultuur versus volksgezondheid

De kans lijkt klein dat het morgen tot een doorbraak komt. De hervorming van de regels voor accijnzen stuit immers ook nog op onenigheid over de thuisproductie van alcohol. De vraag is vanaf wanneer er accijnzen op die drank betaald moet worden. Landen waar het brouwen in huiselijke kring tot de cultuur behoort, staan in deze discussie tegenover landen (vaak in het noorden) waar men veel belang hecht aan de volksgezondheid en de strijd tegen alcoholisme.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Baaths

  Overal dezelfde prijzen ok maar dan ook overal dezelfde loonen en dat gaat niet nog maar gezwegen over dezelfde pensioenen

 • Joachim Albert

  Een Europese minimumprijs voor bepaalde goederen, zal duurder worden maar eerlijker. En smokkelaars zwaar straffen

 • Paul Boutsen

  Terug een voorbeeld van het faillissement van de EU! Men wil vrij verkeer van goederen en mensen, maar oh wee als de gewone burger zijn inkopen gaat doen in een goedkoper land. Ik heb sedert Maggie haar extra taksen op wijn en alcohol, maar ook haar suikertaks op suikervrije producten, niets meer in België gekocht van dat alles. Even de grens over en met een koffer vol wijn, cola zero, wasproducten, .... en mijn "vervuilende" fijn stof diesel haal ik er meer dan 4x uit!

 • Benny Deridder

  Net zoals accijnzen op tabak initieel werden aangewend "voor de gezondheid". Enkele jaren later gaf de politiek pkatvloers toe om verdere accijnsverhogingen op tabak door te voeren om meer inkomsten te genereren. Zo vergaat het nu ook alcohol en diesel. Misschien binnenkort ook suikers en stookhout.

 • Paul Philippaerts

  Echte schurken zijn onze geweldige politiekers. Alles mag zonder problemen de grens over behalve als wij er een cent profijt van hebben. Eu is er alleen maar voor hun. Voor de rest leven de meeste landen en belgie zeker zwaar boven hun stand. Richt de grenzen terug in en iedereen zijn eigen geld terug. Europa baai baai.