Grenoble sluit zwembaden om rel over boerkini

De groepering Alliance Citoyenne die de protestactie organiseerde, deelde deze foto op Facebook.
rv De groepering Alliance Citoyenne die de protestactie organiseerde, deelde deze foto op Facebook.
Ondanks de zinderende hitte in Frankrijk heeft de zuidoostelijke stad Grenoble twee zwembaden gesloten. Die beslissing kwam er vanwege een rel over het dragen van een boerkini, zo heeft de burgemeester meegedeeld.

Op initiatief van de groepering Alliance Citoyenne wilde zondag een aantal moslima's in boerkini een duik nemen in de openbare baden. Dat terwijl het stadsbestuur de religieuze badkledij heeft verboden. Tien moslima's in boerkini en zo’n twintig medestanders trokken naar het openluchtzwembad Jean Bron, waar ze te water gingen. Volgens een van de moslima's werden ze achteraf door de politie beboet.

De badmeesters vroegen de burgemeester daarop om de zwembaden te sluiten. Ze kunnen de veiligheid van de badgasten niet garanderen als ze zich ook moeten bezighouden met de heisa die de boerkini's veroorzaken, stellen ze.

De moslimvrouwen en de mensenrechtenorganisatie vinden het verbod discriminerend en willen dat het stadsbestuur de regels aanpast. Voor veel mensen in Frankrijk is de boerkini echter een symbool van onderdrukking.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Toch steeds dezelfde groep die devwetten en regels aan zijn laars probeerd te lappen, en raar dat het steeds om moslims gaat, of denken zij dat de wetten voor hen niet tellen? Als ze zich niet bij onze westerse wetten en regels kunnen neer leggen wie houd hen tegen om te gaan leven in een islamitisch land? We hebbe geen problemen met hindoes,chinezen,Bulgaren,Hongaren,joden ea maar steeds zijn het de islamisten die de grenzen opzoeken en provoceren.

 • rudy bryssinck

  Je kiest ervoor om zo een gewaad te dragen ook bij warm weer Dan is er geen reden om met alles aan te gaan badderen

 • Albert Hendrix

  In heel veel zwembaden mag er zelfs geen zwemschort gedragen worden voor de hygiëne.

 • chris delanghe

  Groot gelijk. een zwembad is geen wasserette. en een reglement is een reglement. ER is ook zoiets als integratie en u aanpassen aan de lokale regels en gebruiken en leefgewoontes ... Als dat niet schikt of zint kunnen ze beter teruggaan waar het toch zoveel beter is. Iedereen kontent. Wij moeten daar ook geen moskee binnen met schoenen...

 • Kai Rombouts

  Gerry Cle...beeld je volgende situatie in: zwembad ergens in Europa, 20j verder. Er zijn 200 zwemmers, waarvan 95% moslima's in boerkini, het handvol vrouwen zonder boerkini, denkt u nu écht dat de moslima's die vrouwen in bikini gaan accepteren in die omgeving? Wilt u eens googlen wat er wereldwijd gebeurt in dergelijke situaties ? Man man...