Greet De Keyser over Trumps economisch beleid: “Trump kan zichzelf als de dealmaker blijven voorstellen”

AP
De economie is één van de grote stokpaardjes van de Amerikaanse president Trump. Hij klopt zichzelf graag op de borst voor de lage werkloosheidsgraad en hoge jobcreatie in de VS. Bovendien lijkt het handelsconflict met China, dat enige tijd uit de hand dreigde te lopen, momenteel onder controle. Amerika-correspondente Greet De Keyser licht toe of hij wel terecht met alle pluimen gaat lopen.

De werkloosheidsgraad zweefde rond de 10 procent toen Obama tijdens een zware economische crisis aan de macht kwam. Geleidelijk aan daalde de werkloosheid al onder zijn bewind en die trend zet zich voort onder Trump. Momenteel ligt de werkloosheidsgraad op 3,5 procent: dat is het laagste niveau in meer dan 50 jaar. 

Toch reageerden de beurzen een paar keer in paniek, zoals toen Trump een handelsoorlog ontketende met China, wat leidde tot een opbod aan invoerheffingen tussen beide landen en pas recent bezworen werd met een nieuwe gedeeltelijke handelsovereenkomst. Ook met Mexico en Canada sloot Trump een nieuw handelsverdrag.

“Zelfs kiezers die het niet helemaal eens zijn met zijn stijl en met zijn imago zeggen ook dit jaar nog voor Trump te zullen kiezen, precies vanwege de economie”, zegt Amerika-correspondente Greet De Keyser. Ook de nieuwe handelsakkoorden vallen in goede aarde bij de kiezers. “Trump kan zichzelf dus als de dealmaker blijven voorstellen.”

Greet De Keyser
RV Greet De Keyser

Maar het duurt nog bijna een jaar vooraleer de verkiezingen zullen plaatsvinden en in die tijd kan er veel gebeuren. “Op economisch vlak kan het snel gaan”,  benadrukt de Amerika-experte, “als de economie blijft groeien zoals die het nu doet, dan is dat een groot voordeel voor president Trump. Gebeurt er wat op economisch vlak, dan zien zijn toekomstverwachtingen er heel anders uit.”

Een belastingverlaging onder Trump en de toenemende overheidsuitgaven doen het begrotingstekort echter oplopen tot meer dan 1000 miljard dollar: dat is bijna een verdubbeling tegenover vier jaar geleden onder Obama. Besparingen dringen zich dus op, al win je daar natuurlijk geen kiezers mee.