Greenpeace vraagt aan Slovaakse ambassade vrijlating van Belgische activisten: “Het zijn helden, geen criminelen”

Archieffoto.
EPA Archieffoto.
Zo'n dertig activisten van Greenpeace hebben aan de ambassade van Slovakije een protestactie gehouden tegen de opsluiting van drie Belgische milieuactivisten. In totaal werden afgelopen donderdag twaalf Greenpeace-militanten opgepakt bij een protestactie tegen een nieuwe steenkoolmijnsite in Slovakije.

De activisten beklommen tijdens hun protest een toren en hingen er een spandoek op om zo hun verzet te tonen tegen de komst van een nieuwe mijn in Nováky, in het centrum van het land. De twaalf werden opgepakt en riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar. Een rechtbank wees gisteren het verzoek af om hen op borg vrij te laten, waardoor de militanten nog minstens een maand dreigen vast te zitten. Dan zal het onderzoek afgerond zijn en begint hun proces. 

"Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van onze activisten. Dit is een buitenproportionele maatregel, want ze hebben enkel een spandoek opgehangen. Het zijn geen criminelen, maar eerder helden", stelt Greenpeace-woordvoerster Sarah Jacobs.

Gesloten deur
De actievoerders wilden aan de ambassadeur van Slovakije een brief overhandigen waarin ze de onmiddellijke vrijlating eisen, maar de deur ging niet open. De brief belandde dus in de brievenbus. De Greenpeace-aanhangers hadden ook bordjes bij met een duidelijke boodschap. "Kool is de dreiging, niet het vredevolle activisme.”

Greenpeace nam intussen al formeel contact op met de Belgische ambassade in Wenen omdat er in Slovakije geen Belgische ambassade is.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hubert Wouters

  Laat ze nog maar een tijdje in de cel, geketend. Dat zullen ze graag hebben. Ze ketenen zich voortdurend aan alles vast.

 • Frankie Van Damme

  neen hoor, het zijn wel degelijk criminelen!

 • Peeters Freddy

  Greenpeace opdoeken en als ze hun gat verbranden moeten ze maar op de blaren zitten, ga werken ipv te betogen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Neen , die anarchisten dienen de cal in te gaan !