Ga naar de mobiele website
^ Top

Greenpeace legt 72 Shell-tankstations plat in Nederland

afp
Tijdens een actie van Greenpeace aan tankstations van Shell in Nederland heeft de politie enkele betogers opgepakt. Dat zegt een politiewoordvoerder. De betogers maakten in tientallen tankstations de vulpistolen met fietskettingen aan pompen vast. De actie is een protest tegen olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. Shell heeft intussen een kort geding aangespannen tegen de Greenpeace vanwege de acties.

De politie arresteerde 18 actievoerders op verschillende locaties in het land.

De actievoerders saboteerden pompen in onder meer Den Haag, Leiden, Amsterdam, Eindhoven, Best en Groningen. In Den Haag pakte de politie vier actievoerders op. Ook aan een tankstation in de omgeving van Breukelen werd een aantal activisten gearresteerd.

Shell noemt de actie van de milieuorganisatie "onveilig en respectloos". "Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden", zegt een woordvoerster. "We vrezen dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt."

Gisteren vonden er in het Tsjechische Praag ook al manifestaties plaats tegen Shell.

epa

Reactie Shell
De multinational wil afdwingen dat Greenpeace geen actie meer mag voeren in de nabijheid of op terreinen van Shell-tankstations.

Dat heeft een woordvoerder van het olieconcern laten weten. Het kort geding dient aan het einde van de middag. Actievoerders van Greenpeace vergrendelden vanochtend de pompen op bijna 70 benzinestations, waardoor bezoekers niet meer konden tanken.

Actievoerders van Greenpeace vergrendelden vanochtend de pompen op bijna 70 benzinestations, waardoor bezoekers niet konden tanken. Of en hoeveel schade Shell heeft geleden als gevolg van de acties kon de woordvoerder niet zeggen. Shell liet vanochtend al weten de overlast voor de klanten te betreuren.Meld een bug