Greenpeace bezet Russisch olieplatform in noordpoolgebied

BELGA
Zes actievoerders van de internationale milieuorganisatie Greenpeace hebben vandaag het Russische olieplatform Prirazlomnaja bestormd in de Petsjorazee, ten noorden van Rusland. Ze protesteren daarmee tegen de plannen van Gazprom om in het noordpoolgebied naar olie te boren. Volgens Greenpeace België maakt ook het Belgische baggerbedrijf DEME zich in deze zaak schuldig aan een "grove milieumisdaad".

Het internationale team van actievoerders, onder wie ook Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International, was in drie opblaasbare bootjes van het eigen schip - Arctic Sunrise - naar het booreiland gevaren. Daarna slaagden ze erin het platform te beklimmen.

"De actievoerders hebben de werking van het boorplatform stilgelegd, want om veiligheidsredenen kan er niet gewerkt worden als er indringers op het platform zijn", verklaarde Vladimir Tsjoeprov van Greenpeace Rusland aan het persagentschap Ria Novosti.

Gazprom wil vanaf begin volgend jaar het eerste bedrijf zijn om offshore in het noordpoolgebied olie te produceren voor commerciële doeleinden. Maar Greenpeace vreest dat het slechts een kwestie van tijd is voor het tot een olielek komt. "De enige manier om een olieramp in deze unieke regio te vermijden, is een permanent verbod op olieontginning in het noordpoolgebied", luidt het in een mededeling van de milieuorganisatie.

Overigens plaatst Greenpeace België ook vraagtekens bij de rol van het Belgische baggerbedrijf DEME, dat via zijn Nederlandse dochterbedrijf Tideway betrokken was bij de bouw van het booreiland Prirazlomnaja. "Voor ons is elk bedrijf of elke investeerder betrokken bij de ontginning van dit fragiele gebied, onethisch en medeplichtig aan een grove milieumisdaad", zegt Joeri Thijs van Greenpeace België.