Gratis openbaar vervoer om de luchtkwaliteit te verbeteren? Duitsland denkt erover na

AFP
De Duitse regering denkt er ernstig over na om openbaar vervoer voor pendelaars - al dan niet tijdelijk - gratis te maken in bepaalde steden om er de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat heeft regeringswoordvoerder Steffen Seibert vandaag bevestigd.

De federale regering wil de mogelijkheid bespreken met de overheden van de zestien deelstaten en verschillende stadsbesturen. Duitsland heeft immers een uitbrander gekregen van de Europese Commissie over de luchtvervuiling in het land en er dreigen juridische stappen als bepaalde normen niet gerespecteerd worden. Duitsland is een van de EU-lidstaten die al jaren de normen voor fijnstofconcentratie en stikstofdioxide niet respecteren.

De vereniging van steden en lokale autoriteiten in Duitsland heeft bedenkingen bij het verrassende voorstel. "In het beste geval zou dit een project voor de toekomst kunnen zijn", stelt de directeur van de vereniging, Gerd Lansberg. Hij merkt op dat er meer voertuigen en personeel nodig zouden zijn en vraagt zich af bij wie de factuur daarvoor zal belanden. "De gemeenten en vervoersmaatschappijen kunnen hiervoor in elk geval niet betalen."
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Emi De graeve

  Uiteraard goed idee maar wie gaat dat betalen ? Over het aanpakken van de OORZAAK wordt nog steeds niet gedacht : lagere bevolkingsdichtheid, de oplossing voor alle problemen in de toekomst. Kindergeld in ruil voor gratis openbaar vervoer uitproberen dus

 • Saida Chammam

  Bestaat al in kleinere steden in Frankrijk.. Daar heb je niet constant files hoor zoals hier...

 • Lucien Peeters

  Stevaert zal dan toch gelijk krijgen, je zal onmiddellijk de gevolgen zien want de auto's zullen gedecimeerd worden in het stadscentrum. En diegenen zeggen dat gratis niet bestaat, kan men tegenwerpen dat iedereen tenslotte belastingen betaalt eveneens voor het openbaar vervoer.

 • Danny Heynderickx

  Misschien ook iets voor België in plaats van tarieven van het openbaar vervoer te verhogen en elektrische wagen kost wat kost te willen doorduwen.

 • Gilbert Haelewyn

  En die gratis treinen gaan rijden met stroom uit de sterk vervuilende steenkoolcentrales. Waren ze maar nooit uit de kernenergie gestapt. Hun lucht zou zuiverder geweest zijn.