Gratis maandverband voor Engelse tieners

Tien procent van de vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk geeft aan geen geld te hebben voor maandverband of tampons.
Shutterstock Tien procent van de vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk geeft aan geen geld te hebben voor maandverband of tampons.
Engeland gaat vanaf komend schooljaar gratis maandverband en tampons beschikbaar stellen aan middelbare scholieren. De maatregel moet zogeheten ‘menstruatiearmoede’ tegengaan. 

De producten zijn beschikbaar voor meisjes op middelbare scholen en studenten in het hoger onderwijs, waarmee grofweg alle Engelse meisjes tussen de 11 en 18 jaar worden bereikt, schrijft CNN. 10 procent van hen heeft geen geld om artikelen als maandverband of tampons te kopen. Nog eens 15 procent worstelt met de kostenpost en 12 procent maakt zelf uit geldnood wel eens een alternatief van bijvoorbeeld toiletpapier, blijkt uit onderzoek van Plan International onder duizend vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk uit december 2017.

Schande

In diezelfde maand protesteerden tweeduizend mensen in Londen als onderdeel van de FreePeriods-campagne, die werd gestart door tieneractiviste Amika George om menstruatiemateriaal gratis beschikbaar te krijgen voor middelbare scholieren. Politicus Dawn Butler, die zich inzet voor vrouwen en gelijke rechten, noemt het besluit van de overheid nu een ‘overwinning’ voor iedereen die zich heeft ingezet om menstruatiearmoede tegen te gaan. “Het is een schade dat zulke armoede bestaat in het zesde rijkste land ter wereld.”

Eerder besloot Schotland - het onderwijs in het Verenigd Koninkrijk verschilt van land tot land - tot een soortgelijke maatregel. Er is in de zomer van 2018 6 miljoen euro uitgetrokken om studenten van scholen, hogescholen en universiteiten gratis maandverband en tampons te geven.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Claes

  rik lagrou - uw reactie is schandàlig!!! Bekijk de aankoopprijs eens van een pakje maandverband - als mensen DAT niet meer kunnen betalen per maand, zijn er zware problemen. Ik heb met mensen in zware armoede gewerkt - die kunnen het zich bijna niet permitteren om die "lapjes van de grootouders" te wassen, potdorie!!! Ze hebben geen wasmachine en moeten in de wasserij gemiddeld 10 euro per week betalen voor hun was en plas! en dan steekt alles in één machine!

 • Sabine Van de Kerkhove

  Tegenwoordig alleen maar gratis dit gratis dat, leasen, crowdfunding, uitlenen, samenhuizen, ..... moesten wij vroeger ook in alles voorzien, we hadden wij toch ook allemaal ons maandstonden, wij "spaarden" ons vakantiegeld voor noodzakelijkheden, maar tegenwoordig willen ze grote jan uithangen, maar voor het levensonderhoud of sparen zit er niet meer in. Leer ze weer eens de waarde van alles kennen i.p.v. alles in hun schoot te werpen.

 • Edmond Dillien

  De politiek noemt het een overwinning ik noem het een schandvlek, als je bevolking daar het geld nog niet meer aan kan spenderen dan word het hoogtijd dat ze in hun "house of commons" eens iets anders gaan doen dan te liggen zeveren over hun rijksluizen brexit .

 • aaron aerts

  krijg ik dan ook gratis dingen als lid van het mannelijk geslacht? Want vrouwen worden overal al voorgetrokken en sociale verwachtingen zijn er niet ivm het voorzien van partner als vrouw.

 • André Van Roy

  Wat met de scheerarmoede voor de jongens, 50 euro per maand voor scheermesjes is nu ook niet bepaald goedkoop.