Gouverneur Puerto Rico geen kandidaat meer bij volgende verkiezingen

Ricardo Rosselló.
AFP Ricardo Rosselló.
De Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló zal bij de volgende verkiezingen niet meer opkomen. Hij treedt ook af als leider van de Partido Nuevo Progresista (PNP). Dat heeft de regeringschef van het Amerikaanse gebied zelf tijdens een televisietoespraak aangekondigd. Tegen Rosselló wordt al dagenlang door duizenden mensen in de hoofdstad San Juan maar ook daarbuiten gemanifesteerd. De betogers eisen het ontslag van de regeringsleider.


Aanleiding voor de protesten is een lek van talrijke berichten van een privégroep van de messenger-dienst Telegram die dateren van eind 2018 en begin dit jaar. Daarin laten Rosselló en enkele van zijn vertrouwelingen zich laatdunkend uit over verscheidene mensen, onder wie politici, journalisten en activisten. Veel mensen vinden heel wat van de uitspraken misogyn, homofoob en vulgair. Bovendien worden staatsaangelegenheden besproken terwijl niet alle leden van de Telegram-groep tot de regering behoren.

Rosselló stond eerder al onder druk wegens de langzame heropbouw na de verwoestende orkaan María in 2017. Daar kwam een corruptieschandaal bovenop, dat vorige week onder meer tot de arrestatie van minister van Onderwijs Julia Keleher door de FBI leidde.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.