Gouverneur Oklahoma stelt veto tegen controversiële abortuswet

REUTERS
De Republikeinse gouverneur van Oklahoma Mary Fallin heeft gisteren haar veto uitgesproken tegen een wetsontwerp dat het voor artsen strafbaar zou maken om abortussen uit te voeren, en abortussen dus illegaal zou maken in de staat. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Het wetsvoorstel werd donderdag goedgekeurd door de Senaat van de staat. In de tekst staat dat artsen die een zwangerschap beëindigen tot drie jaar cel kunnen krijgen, en hun beroep van arts niet meer zouden mogen uitoefenen.

Het veto komt onverwacht, omdat Fallin erom bekendstaat zeer conservatief te zijn en tegen abortus, maar ze verklaarde dat de maatregel te vaag was en geen gerechtelijke tegenstand zou overleven. "Het wetsvoorstel is zo ambigu en vaag dat de artsen niet met zekerheid zullen kunnen uitmaken of de medische omstandigheden 'noodzakelijk zijn om het leven van de moeder te redden'", aldus Fallin, die wordt beschouwd als een van de mogelijke kandidaten om de "running mate" te worden van Donald Trump.

De sponsor van het wetsvoorstel, de Republikeinse senator Nathan Dahm, verklaarde dat de maatregel tot doel had om uiteindelijk de beslissing van het Hooggerechtshof uit 1973 (in de zaak Roe vs. Wade) om abortus nationaal te legaliseren, te overroepen.

"Ik geloof dat het leven begint bij de bevruchting, en het moet daarom beschermd worden. Ik geloof dat het een van de kerntaken is van de federale overheid om dat leven te beschermen van zodra de bevruchting is gebeurd", aldus Dahm, die hoopt dat het veto van de gouverneur zal herroepen worden. Dat is mogelijk met een tweederdemeerderheid in de beide kamers van het Congres.

Volgens de voorstanders van abortus en de medische vereniging van Oklahoma is het wetsvoorstel in strijd met de Grondwet. In 1991 werden in Utah en Louisiana gelijkaardige wetten goedgekeurd, maar werden later als ongrondwettelijk bestempeld. De conservatieven hebben de laatste jaren, vooral in de zuidelijke staten, wel verschillende beperkingen opgelegd aan abortusklinieken.