Gouverneur New York betrokken bij prostitutie

Gouverneur Eliot Spitzer van New York, bekend als verwoed corruptiebestrijder, blijkt klant te zijn van een dure prostitutiebende. Dat heeft de New York Times op zijn website gemeld.

Afgeluisterde telefoongesprekken
Een bron bij de politie zei tegen het persbureau AP dat Spitzers betrokkenheid in afgeluisterde telefoongesprekken is vastgelegd. Zijn telefoon werd afgetapt in het kader van een onderzoek dat de afgelopen maanden werd geopend. Vier personen die banden zouden hebben met Emperors Club VIP werden vorige week gearresteerd.

Klant 9
De bende arrangeerde volgens het openbaar ministerie afspraken tussen welgestelde mannen en meer dan vijftig prostituees in New York, Washington, Los Angeles, Miami, Londen en Parijs. In de gerechtelijke stukken wordt Spitzer volgens de politiezegsman als 'Klant 9' aangeduid; hij zou vorige maand in een hotel vier uur hebben doorgebracht met 'Kirsten'. Met de Emperors Club VIP rekende 'Klant 9' 4.300 dollar (2.803 euro) af.

Excuses
Spitzer (48) bood op een inderhaast belegde persconferentie excuses aan. "Ik heb gehandeld op een wijze die indruiste tegen mijn verplichtingen jegens mijn gezin. Ik heb teleurgesteld en nagelaten mij te houden aan de norm die ik van mijzelf verwachtte. Ik moet nu tijd wijden aan het terugwinnen van het vertrouwen van mijn gezin." Op het schandaal ging hij verder niet in. Tijdens de persconferentie stond Spitzers vrouw stoïcijns naast hem.

Geen aanklacht
De Democratische politicus is niet aangeklaagd. Zijn tegenstanders riepen onmiddellijk om zijn aftreden. "Hij heeft zijn ambt en de hele staat New York te schande gezet", zei de Republikeinse voorman James Tedisco. Het gouverneurschap van Spitzer kende de nodige problemen. Zijn plan om rijbewijzen af te geven aan illegale immigranten stuitte op verzet en zijn medewerkers worden beticht van een complot om zijn belangrijkste Republikeinse rivaal zwart te maken. Hij zou binnenkort over zijn rol in het schandaal getuigen voor een integriteitscommissie.

Procureur-generaal
Voor hij gouverneur werd vervulde Spitzer twee termijnen als procureur-generaal van New York. In die functie voerde hij civiele en strafzaken tegen corruptie en belangenverstrengeling op Wall Street en in het bedrijfsleven. Ook had hij te maken met een aantal strafzaken met betrekking tot prostitutie. In 2004 leidde hij een onderzoek naar een escortservice in de stad New York waarin achttien personen werden gearresteerd. (novum/ap/tdb)