Gouverneur Californië wil niet meedoen met “gefabriceerde” migratiecrisis en haalt soldaten weg van grens

Gavin Newsom, gouverneur van Californië, deelde maandag tijdens een persconferentie mee dat hij de meerderheid soldaten langs de grens tussen Californië en Mexico terugtrekt.
AP Gavin Newsom, gouverneur van Californië, deelde maandag tijdens een persconferentie mee dat hij de meerderheid soldaten langs de grens tussen Californië en Mexico terugtrekt.
Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft maandag een bevel ondertekend waarmee meer dan twee derde van de Amerikaanse soldaten langs de Californisch-Mexicaanse grens worden teruggeroepen. De beweringen van het Witte Huis dat de soldaten nodig zijn om een crisis van illegale immigratie in te dijken, zijn volgens Newsom niets meer dan “politiek theater”.

Newsom deelde mee dat de meerderheid van de 360 soldaten zouden ingezet worden voor andere taken in de staat. 100 anderen blijven ter plekke als deel van een taskforce tegen drugssmokkel en kartels.

“Dit hele grensgedoe is een gefabriceerde crisis. We hebben geen interesse om deel te nemen aan dit politiek theater”, zei Newsom tijdens een persconferentie in Sacramento. Volgens de Democratische gouverneur, die vorige maand zijn ambt opnam, staat het aantal mensen dat in Californië illegaal de grens oversteekt op het laagste peil sinds 1971. Het aantal sans-papiers in de staat was in de voorbije tien jaar bovendien nooit zo laag als nu. “Dit is pure politiek. Punt aan de lijn”, stelde Newsom.

Met zijn uitspraken en zijn beslissing gaat Newsom in tegen de Amerikaanse president Trump, die erbij blijft dat de VS een grensmuur nodig hebben om het land te beschermen tegen illegale immigratie en criminaliteit. Newsoms voorganger, gouverneur Jerry Brown, stuurde in april vorig jaar soldaten naar de grens nadat hij met het Witte Huis was overeengekomen dat de militairen zich zouden concentreren op de strijd tegen smokkelaars en bendes, en niet op immigratie.

De teruggetrokken soldaten zullen nu ingezet worden in de strijd tegen illegale cannabisboerderijen. In Californië is het gebruik van cannabis toegestaan, maar niet elke boerderij opereert legaal. “We moeten diegenen die niet deelnemen aan de legale cannabismarkt aansprakelijk houden”, zei Newsom. 

Vorige week liet ook Michelle Lujan Grisham, gouverneur van New Mexico, de meerderheid van de soldaten langs de grens weghalen. Die waren daar geplaatst door haar Republikeinse voorganger, op vraag van Trump.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronald Beintema

    Migratie is geen mensenrecht!!! Dat de muur er snel mag komen!!! Klasse Donald!!! Americans first!!!

  • Toon Schouteden

    Verstandige beslissing van verstandige gouverneurs.

  • Philomena Vanderweyen

    Goede beslissing,meneer Trump heeft iets in zijn hoofd gehaald enkel om kiezers te kunnen lokken.