Gouverneur Alabama ondertekent strengste abortuswet van de Verenigde Staten

Nadat eerder al de Senaat in de Amerikaanse staat Alabama de strengste abortuswet van het land goedkeurde, heeft nu ook de gouverneur van de zuidelijke deelstaat vandaag haar handtekening onder de tekst gezet. Dat kondigde de entourage van gouverneur Kay Ivey aan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Artsen die een abortus uitvoeren riskeren 10 tot 99 jaar cel, behalve wanneer het leven van de moeder in gevaar is of de foetus een dodelijke afwijking heeft. Vrouwen die een abortus krijgen, zijn niet strafrechtelijk aansprakelijk. 

Het voorstel om uitzonderingen toe te staan voor vrouwen en meisjes die zwanger werden door verkrachting en incest kwam van de Democraten, maar haalde het niet. 

Het wetsontwerp werd begin mei al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van Alabama. Gisterenavond werd het bijna volledige verbod op abortus ook makkelijk goedgekeurd in de Senaat van Alabama, met 25 stemmen voor en 6 tegen.

De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft aangekondigd naar de rechtbank te zullen stappen om de toepassing van de wet tegen te houden.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Karel Tichmann: maar als dat "kostbaar en heilig leven dat een geschenk van god is" gedumpt, verwaarloosd of mishandeld wordt als het eenmaal geboren is, trekken de pilarenbijtende Republikeinen zich daar niéts meer van aan! Als het embryo maar gered wordt en het ongewenste kind maar gebaard wordt.... daarna houdt hun bekommernis op.

 • ivan de ridder

  Volgens sommigen hier dienen vrouwen voornamelijk om te kweken en te zwijgen. Ik vind dergelijke mindset schandalig. Als een kind een ongeneeslijke ziekte of handicap heeft dan moet het dus ter wereld gebracht worden? Niettegenstaande dat deze mens niet levensvatbaar is of voor immer speciale zorgen nodig heeft? Als alle leven 'heilig' verklaard wordt, is de rationaliteit ver zoek. Euthanasie komt zo ook op de helling.

 • Karel Tichmann

  Peter Bonacasa; Een vrouw is niet op deze wereld om hun eigen kind te vermoorden, maar om geboorte te geven, en het kind te beschermen tegen alles wat het kwaad wil/kan doen. Een van mijn favoriete dorpen in de "deep South" Chulafinnee, Alabama.

 • benny vandersanden

  Wij moeten(!) als maatschappij waarde geven aan het leven van de vreselijkste criminelen die de doodstraf niet zouden mogen krijgen maar een onschuldig ongeboren kind is een wegwerpproduct over wiens lot enkel vrouwen, al dan niet in een tijdelijke zwakke mentale toestand, zouden mogen beslissen? Het doden van dat kind zou zelfs een recht moeten zijn? Ik walg van die progressieve waanzin

 • guido Bervoets

  Hillary Clinton mocht van een groot deel van de kiezers van Trump niet zeggen dat het 'deplorables' - betreurenswaardigen - waren, maar het is net die groep van de bevolking die Trump met alle macht aan zich wil klampen - de godsdienstfundamentalisten en alles wat extreemrechts en racistisch is. Jammer genoeg zijn die in bijzonder grote aantallen aanwezig in de VS.