Ga naar de mobiele website
^ Top

Gouda gaat gebukt onder lawaai Schiphol: "Ze vliegen bijna elke minuut over mijn dak heen"

ANP
Het aantal mensen uit het Nederlandse Gouda dat de afgelopen drie maanden bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) medling maakte van vliegtuigoverlast is enorm gestegen.

In Gouda waren er in februari, maart en april 59 melders, terwijl er in dezelfde periode vorig jaar slechts 1 persoon aan de bel trok. Het aantal melders zegt overigens niets over het aantal klachten, aangezien melders elke dag kunnen klagen. Hoeveel klachten er exact zijn, is volgens Sandro Broeke, manager bij BAS, ook nog niet bekend. "Maar de toename is echt heel fors. In deze periode is het totale aantal meldingen meer dan verdubbeld. Dit is een heel hoog klachtenpatroon."

Onderhoud
De overlast is te wijten aan groot onderhoud aan de Kaagbaan. Daardoor worden andere banen, zoals de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan, veel meer gebruikt. Dat zorgt voor veel meer (dalend) vliegverkeer in de regio, met name bij wind uit het noordoosten. De werkzaamheden aan de Kaagbaan, die per jaar goed is voor zo'n 160.000 vluchten, duren nog tot 24 mei. Daarna zal de baan de eerste nachten nog dicht blijven.

Het BAS stelde een top 25 samen van plaatsen uit het cluster Aalsmeerbaan (het gebied tussen pakweg Alphen en Apeldoorn) waar de meeste meldingen vandaan kwamen. Het steen en been klagende Bodegraven staat stijf bovenaan, met 101 klachten. Maar ook Nieuwkoop (van 5 naar 39), Oudewater (van 0 naar 15) en Montfoort (van 0 naar 19) leveren beduidend meer melders af dan in het voorjaar van 2016.

Ziek

Een van de melders uit Bodegraven is Arjan Estié. "Ik klaag elke dag. Ik word er helemaal gek van, ze vliegen bijna elke minuut over mijn dak heen. Zo laag, dat je bijna kan zien wie erin zitten. Ik word om vier uur 's nachts wakker gemaakt, oordoppen en slaappillen helpen niet. Mijn leefplezier is weg."

Estié pleit ervoor om een geluidsmeter te plaatsen bij de begraafplaats in het dorp. Zo moet worden getest of het aantal decibellen dat een vliegtuig aan geluid mag maken, niet wordt overschreden. Geen slecht idee, vindt de gemeente. "Er zijn nog geen metingen gedaan, maar er wordt momenteel onderzocht wat hiervoor de mogelijkheden zijn."

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tuur Tureluur

  De vreugde over de goedkope prijs verdwijnt wanneer de klachten over het lawaai beginnen.

 • didi elfer

  Geert? Als een gedacht dat Gouda er als was voor dat er luchthaven was? Niet de mensen moeten zich aanpassen aan een nieuwe hinder, het is aan de hinder om zuch aan te passen al er voor hem was. Luchthaven zouden dus in totaal onbewoond gebieden moeten geplaatst worden en niet dichtbij steden.

 • geert vanpraet

  Niet aan een luchthaven gaan wonen??

 • Michel Melis

  Ha tweede zaventem in de maak.

 • N A

  Ze kunnen eens op werkbezoek komen naar Brussel kwestie van wat ideetjes op te doen...

Gesponsord

Meld een bug