Gordijnen tussen bedden in ziekenhuizen wemelen van resistente bacteriën

Shutterstock
De gordijnen tussen de bedden in ziekenhuizen zitten vaak vol resistente bacteriën en die kunnen de patiënten vervolgens besmetten, zo stelt een onderzoek in de VS. Er werden 1.500 stalen genomen van dergelijke gordijnen in ziekenhuizen in de staat Michigan. Resistente bacteriën werden aangetroffen in 22 procent van de gordijnen, in een op de vijf dus.

De resultaten worden zaterdag voorgesteld op een congres van microbiologen in Amsterdam. Volgens het onderzoek zijn de bacteriën wellicht overgegaan van de patiënt op het gordijn, maar het kan ook andersom, stelt een van de onderzoekers, Lona Mody van de universiteit van Michigan. Vervolgonderzoeken zijn nodig om aan te tonen dat de gordijnen de bron van de besmettingen zijn.

"Elk ziekenhuis gaat er anders mee om, maar het gebeurt vaker dat de gordijnen een half jaar blijven hangen, of tot ze er vies en vuil uitzien", zegt de onderzoekster. "De ziekteverwekkers kunnen dan makkelijk overleven op de gordijnen en van daar overgaan op andere oppervlakken.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Goeteyn

  Hoog tijd om essentiële oliën te introduceren

 • Archibalde Bouidin

  Kledij en kussens en matrassen ook en dan dat verplegend personeel die zouden eerst een ontsmettende douche moeten nemen voor ze op de kamer komen en het eten steriel maken... en met wat zijn we bezig... jonge jonge jonge

 • guido vermeyen

  Strijk uit nieuwsgierigheid in de WC-ruimte eens met je vinger op een hoog-ophangend kastje,.....en kijk naar je vinger...

 • lut vanhyfte

  't Is eigenlijk een schande dat niet aan íedere patiënt in zogezegd beschaafde landen een kamer(tje) alleen gegund wordt, probeer jezelf bedlegerig maar eens te ontlasten, wetende dat anderen meeruiken, om over slapeloze nachten door andermans gesnurk nog te zwijgen... 't Probleem van vuile gordijnen was direct opgelost! In Ronda, provincie Málaga, is zo'n gloednieuw publiek ziekenhuis geopend, zieken genezen véle sneller als zij zich niet opwinden en goede nachtrust genieten!

 • Jan Dekoninck

  Strikt genomen moet een ziekenhuis gebouwd worden zo dat de kamer , het operatiekwartier enz gedurende bepaalde tijd onder >100°C kan gezet worden , een dodelijk sauna als het ware . Dan is gauw komaf gemaakt met die beestjes. Wat wel kan bvb bij boeren in de Championteelt hebben de moderne ziekenhuizen nog geen kaas van gegeten.... droevig. Het zegt alles over onze geneeskunde. Als het geen geld opbrengt gebeurt het niet !

Video