Gorbatsjov waarschuwt Westen voor nieuwe Koude Oorlog

Volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov staat "de wereld aan de rand van een nieuwe Koude Oorlog".
GETTY Volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov staat "de wereld aan de rand van een nieuwe Koude Oorlog".
Honderdduizenden Berlijners en toeristen liepen vandaag uit voor de feestelijkheden rond de 25ste verjaardag morgen van de val van de Muur. De vroegere Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft daarbij fel uitgehaald naar het Westen. De westerse landen hebben na de ineenstorting van de communistische regimes in 1989 verschillende beloftes gedaan, maar zijn die niet nagekomen, zo verklaarde de Nobelprijswinnaar.

"De wereld staat aan de rand van een nieuwe Koude Oorlog, sommigen zeggen dat hij al begonnen is", zo verklaarde Gorbatsjov, die verwees naar het conflict in het oosten van Oekraïne.

"Geprofiteerd van zwak Rusland"
De voorbije maanden heeft zich een "vertrouwensbreuk" voorgedaan, klinkt het. Gorbatsjov kijkt daarbij naar de westerse landen, en dan vooral de VS. De beloftes die ze na de omwentelingen in 1989 deden, werden volgens hem niet nagekomen. In plaats daarvan hebben de westerse landen zich als overwinnaars van de Koude Oorlog uitgeroepen en geprofiteerd van de zwakte van Rusland, zo klinkt het.

"De gebeurtenissen van de afgelopen maanden zijn de gevolgen van een kortzichtig beleid, door de poging om voldongen feiten te creëren en de belangen van de partners te negeren."

Ballonnen
Belangrijkste attractie bij de herdenking is de Lichtgrenze (lichtgrens) van bijna 7.000 ballonnen die de locatie van de voormalige Muur in het centrum over een aantal kilometers markeert. De lichtgevende ballonnen worden morgenavond opgelaten.

De installatie was gisteren in gereedheid gebracht. Tot vanochtend gingen al 50 à 100 ballonnen stuk. Sommige ballonnen zijn per ongeluk beschadigd, andere opzettelijk vernield. Reparatieploegen rukten uit om de lichtgrens weer in orde te brengen.

De stemming in de Duitse hoofdstad, waar inwoners en bezoekers konden genieten van de stralende zon, wordt alom beschreven als vrolijk en ontspannen.

BELGAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels