Gorbatsjov verwacht zware confrontatie tussen Rusland en het Westen

Michail Gorbatsjov.
GETTY Michail Gorbatsjov.
Michail Gorbatsjov, in 1990 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, verwacht een nieuwe zware confrontatie tussen Rusland en het Westen. "Het gevaar voor een escalatie van internationale conflicten en een nieuwe Koude Oorlog komt dichterbij", luidt het in een vandaag in Moskou gepubliceerd rapport van het Gorbatsjov Fonds.

Het document verschijnt ter gelegenheid van de verjaardag van het begin van Gorbatsjovs democratische hervormingen op 28 mei 1986 in de Sovjetunie. De 84-jarige voormalige staats- en partijleider van de USSR had het Westen tegen de achtergrond van de bloedige crisis in Oekraïne herhaaldelijk verweten een wereldwijde rotzooi met internationaal oorlogsgevaar gecreëerd te hebben.

In het rapport over 1986 geeft Gorbatsjov toe dat hij met zijn hervormingspolitiek van Glasnost (openheid) en Perestrojka (verandering) in grote lijnen is mislukt. De Sovjetsamenleving was niet klaar voor massale hervormingen. In elk geval was de Val van de Berlijnse Muur een verdienste van dit beleid.

Gorbatsjov wordt beschouwd als de vader van de Duitse eenheid. Experten wilden donderdag in de Moskouse zetel van zijn stichting over de hervormingen in de USSR discussiëren. De ex-Sovjetpresident kon echter niet deelnemen. Hij bevindt zich voor een kuur in een ziekenhuis in Moskou, deelde de politicus aan de Russische media mee.