Gorbatsjov naar Berlijn voor herdenking val van Muur

BELGA
Michail Gorbatsjov is aanwezig bij de herdenking van de val van de Berlijnse Muur, aanstaande zondag in Berlijn. Dat maakte de Gorbatsjov Foundation bekend, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De oud-president van de voormalige Sovjet-Unie zal in de dagen rond de herdenking de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten en een aantal keer in het openbaar verschijnen.Gorbatsjov (83) was de laatste president van de Sovjet-Unie, voor dat land uiteenviel. Hij diende zijn ontslag in in 1991, ruim twee jaar na de val van de Muur.

Volgens de laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR, Egbert Jacobs, waren het juist Sovjetofficieren binnen de Oost-Duitse strijdkrachten die voorkwamen dat het leger werd ingezet tegen betogers.

Het was in 1989 een bewuste beslissing van de Sovjet-leiding om de Duitse hereniging toe te staan, aldus Gorbatsjov in een woensdag uitgegeven verklaring. "Ik kan er trots op zijn dat we dat gedaan hebben.''

Gorbatsjov herinnert zich ook de viering van 40 jaar DDR die hij op 7 oktober 1989 bijwoonde. Hij voelde toen dat de Oost-Duitsers snakten naar verandering. "Er ging zo'n energie uit van hen.'' Hij besloot toen de verhoudingen niet op scherp te zetten. Het Kremlin was toen met een enorme legermacht aanwezig in Oost-Duitsland. In 1953 had het Rode Leger nog geholpen een volksopstand neer te slaan in de Duitse Democratische Republiek.