GoPro-beelden tonen laatste momenten van acht vermiste alpinisten in de Himalaya

Het zoekteam ging in juni op zoek naar de acht vermiste alpinisten. Ze vonden zeven lichamen en de videobeelden afkomstig van een GoPro.
AFP Het zoekteam ging in juni op zoek naar de acht vermiste alpinisten. Ze vonden zeven lichamen en de videobeelden afkomstig van een GoPro.
Na het dodelijke klimseizoen in het Himalayagebergte rukken zoekteams nog steeds uit, op zoek naar de lichamen van vermiste klimmers. In juni nog werden nog zeven lichamen teruggevonden in de westelijke Himalaya. Wat later vond het zoekteam eveneens een GoPro met daarop enkele laatste beelden van de klimmers.

De kleine GoPro werd teruggevonden op een hoogte van 5.800 meter, vlakbij de plek waar het zoekteam de lichamen had ontdekt. Hoewel het apparaat begraven was onder een dikke laag sneeuw, konden experts enkele beelden recupereren.

Daarop is te zien hoe de klimmers traag maar gestaag hun tocht verderzetten. De GoPro werd gedragen door het laatste lid van de groep waardoor alle andere zeven klimmers duidelijk te zien zijn. Behalve de beelden is er ook klank, maar niemand praat. Er is enkel het geluid van de snijdende wind.

De beelden werden vrijgegeven door de Indo-Tibetaanse grenspolitie (ITBP). Zij deelden het filmpje, dat bijna twee minuten duurt, via hun Twitterprofiel. Zij zullen de beelden nu gebruiken om te achterhalen wat er precies is misgelopen. 

Vermist

In totaal bestond de groep uit acht alpinisten waaronder vier Britten, twee Amerikanen, een Australische vrouw en een Indiër. Zij raakten vermist op de oostelijke flank van de 7.816 meter hoge Nanda Devi, de op een na hoogste berg in India.

De acht bergbeklimmers zouden op 26 mei terugkeren naar hun basiskamp, maar gaven geen teken van leven meer. Inmiddels werden de lichamen van zeven van de acht alpinisten teruggevonden. De zoektocht naar het achtste lichaam werd op 27 juni stopgezet door verslechterde weersomstandigheden. 

 Inmiddels werden de lichamen van zeven van de acht alpinisten teruggevonden en geborgen. De zoektocht naar het achtste lichaam werd op 27 juni stopgezet door verslechterde weersomstandigheden.
AP Inmiddels werden de lichamen van zeven van de acht alpinisten teruggevonden en geborgen. De zoektocht naar het achtste lichaam werd op 27 juni stopgezet door verslechterde weersomstandigheden.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  Praten onder mekaar dat kunnen alleen zij denken die nooit zo iets in deze trant deden. Eerstens heeft men gelet op de hoogte alle kracht nodig om vooruit te geraken en dan is er de concentratie waar men best de voeten zet.Klimmen is een stilte sport

 • Nadine Abe

  Blijf daar weg laat de natuur gerust

 • Marcel Desmet

  Als ze beneden blijven zullen ze minder snel vermist raken. Hebben die mensen misschien nog geen internet waarop je meer beelden kan zien dan wat je zelf kan zien daarboven. Alles boven de grond ligt al vast op beeld.

 • MONIQUE MAERTENS

  Dat is juist de bedoeling om in cordé te stappen zodat ze elkaar kunnen beveiligen

 • Peter Janssens

  @Luke: als er ééntje begint te glijden zijn er 7 om hem tegen te houden.