Google waarschuwt voor veiligheidsrisico's van Huawei-ban

AP
De nationale veiligheid kan in gevaar komen als de Verenigde Staten doorzetten met de ingrijpende uitvoerbeperkingen voor het Chinese Huawei. Dat zou het Amerikaanse technologiebedrijf Google aan de regering-Trump hebben laten weten, schrijft de zakenkrant Financial Times vrijdag.

Door de strenge uitvoerbeperkingen zou Google zijn Android-besturingssysteem binnenkort niet meer kunnen updaten op smartphones van Huawei. Het zou de Chinezen ook uitnodigen om met een eigen besturingssysteem te komen. Maar volgens Google zou vergelijkbare Chinese software meer vatbaar zijn voor hacking. Huawei zelf heeft al aangegeven “zeer snel” met een eigen besturingssysteem te kunnen komen. Google probeert op zijn beurt zaken te blijven doen met Huawei.

De techreus zou er in Washington op aandringen om vrijstelling te krijgen van de Huawei-ban. Het Chinese bedrijf werd vorige maand door de VS op een zwarte lijst gezet, nadat handelsbesprekingen tussen de VS en China waren vastgelopen. De Amerikaanse autoriteiten menen ook dat Huawei zich bezondigt aan spionage, maar dat wordt door het bedrijf ontkend.

Facebook niet meer standaard geïnstalleerd 

Vrijdag raakte ook bekend dat de apps van Facebook, een ander Amerikaans technologiebedrijf, niet langer standaard geïnstalleerd zullen worden op de nieuwe Huawei-apparaten. Behalve om de app van Facebook gaat het ook om Instagram en WhatsApp.

Op Huawei-apparaten waar de apps wel nog zijn geïnstalleerd, blijft Facebook updates uitvoeren. Kopers van de nieuwe Huawei-toestellen zullen de apps van Facebook wel nog kunnen downloaden. Maar mogelijk verandert dat op termijn als Huawei door de Amerikaanse uitvoerbeperkingen geen toegang meer zou krijgen tot de Play Store van Google.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Pauwels

  Wat dacht Trump? Dat hij de Chinese pletwals kan stoppen met hier en daar wat stompen uit te delen.De VS voelt de hete adem van China en weert zich nu als een Duivel in een wijwatervat om de status van opper heerser niet te verliezen. Nu zowel de Vs als Europa kunnen spijtig genoeg geen voldoende weerwerk meer bieden op , een normale manier, en grijpen dus naar chantage en improvisatie om de reus te stoppen. Maar 1,4 miljard manpower kan je niet uitschakelen, door wat dwars te gaan liggen.

 • Abdelilah Toumi

  Denk dat ze bang zijn dat de Chinezen met de tijd met een betere besturingssysteem afkomen en Google dus gezien is. Trump doet zijn land meer slecht dan goed. Tenzij het zijn eigen zakken zijn. Die is hij goed aan het vullen. En wat spionage betreft.... Serieus gaan de Amerikanen de les beginnen spellen aan andere terwijl ze zelf heel de wereld afluisteren en volgen!?? Maar ja, zo kennen wij ze ook. Hypocrisie ten top.

 • Tom ten Berge

  Sorry, maar ben ik nu zo stom? Google heeft kantoren en bv's over de hele wereld zitten, verkoop gewoon android an huawai via 1 van die andere bedrijven? Als ze echt willen, kunnen ze er zat mee. Koop een eiland in de oceaan en verklaar jezelf onafhankelijk, dan hoef je ook niet aan al dat geneuzel te voldoen

 • Geert Lefevere

  Wie zegt dat er geen spionage software zit in Amerikaanse producten, als Facebook, Android, Google of in de F16's. Kennen hun fake news, Iraq werd aangevallen wegens grote hoeveelheden chemische wapens die later nooit gevonden werden. Moeten wij Europeanen altijd plat op de buik voor een gekke Amerikaans president? Politiekers doe er iets aan.

 • Joan Lute

  Ik vind het schandalig dat er ondanks er wereldwijd geen enkel bewijs is van schuld de VS zich zo schuldig kan maken aan machtsmisbruik dat heel de wereld moet boeten voor hun idioterie. Mijn gevoel zegt dat de VS in het quadraat meer spioneert als alle andere landen van de wereld samen. Waarom moeten zij immers zoveel en zo diepgaand graven in ieders privacy als men naar de VS op vakantie wil. Een blanco strafregister en geldige id plus paspoort zijn zelfs nog niet voldoende.