Google stuurt één man naar verlaten Japans eiland om het in kaart te brengen


Grotere kaart weergeven
Google Street View mag stilaan het woord 'street' laten vallen, want de internetgigant brengt steeds vaker plaatsen zonder wegen in kaart en beeld. Waar Google eerder al richting de Mount Everest, de Galapagos-eilanden of de Grand Canyon trok, mocht een vrijwilliger zich naar het verlaten Japanse eiland Hashima begeven.

Wie de Bondfilm Skyfall al zag, herkent het eiland meteen. Het is een verlaten koolmijn voor de kust van de prefectuur Nagasaki, waar tussen 1887 en 1974 tot 5.259 arbeiders woonden en werkten. Meteen was het een van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld en kreeg het door het uitzicht van een fort de bijnaam 'Gunkanjima' of 'Oorlogsschip-eiland'.

Vandaag is het eiland compleet verlaten en in verval. De natuurelementen krijgen opnieuw vrij spel over de betonnen constructies, die langzaam in elkaar storten en de plek een intrigerende desolate indruk geven. Het eiland is sinds 2009 opnieuw open voor toeristen, maar enkel op een paar goed afgebakende paadjes.

Google kreeg nu wel toestemming om het complex te verkennen, en wel met de Google Trekker. Dat is een Streetview-camera zoals die ook op een Google Maps-auto is gemonteerd, maar dan op mensenmaat en als rugzak. Een man mocht dan ook vrij rondlopen op het eiland en er beelden schieten. Dat gebeurde vorig jaar, maar de foto's zitten nu ook effectief in Google Maps.

Google trok met de trekker eerder al richting Himalaya, Grand Canyon, Galapagos-eilanden, de Burj Khalifa, en een heel aantal andere wereldwonderen.

Er bestaat overigens ook een Street View trolley, sneeuwscooter, fiets en trike.

Google
Google
Google