Google laat 20 miljoen muggen los in VS (maar heeft daar heel goede reden voor)

ap
20 miljoen besmette muggen zullen binnenkort de Amerikaanse stad Fresno onveilig maken. De wetenschappers van Alphabet, moedermaatschappij van Google, laten de beestjes niet vrij om de bevolking te pesten. Ze hebben eerder heel nobele beweegredenen: ze willen zo ziekten indijken die door muggen verspreid worden.

Met het 'Debug Project' wil Alphabet muggenpopulaties die besmettelijke ziekten verspreiden terugschroeven. Het gaat om mannetjes van de muggensoort aedes aegypti, zij kunnen virussen dragen die kunnen leiden tot zika, dengue en chikungunya.  

De beestjes die in Fresno worden losgelaten zullen de Wolbachia-bacterie dragen. Geen reden tot paniek, want die piepkleine beestjes zijn niet schadelijk voor mensen. Nog belangrijk: de mannelijke muggen bijten niet, wat waarschijnlijk een grote opluchting is voor wie in de buurt van Fresno woont. Het grote voordeel is dat de mannetjes met de Wolbachia-bacterie niet-levensvatbare eitjes voortbrengen. De wetenschappers verwachten zo dat de populatie van deze muggensoort zal teruglopen en hopen dat de verspreiding van het zika-virus hierdoor ook zal afnemen.  

Deze studie is één van de grootste muggenexperimenten in de Verenigde Staten. Nooit eerder werden al zoveel muggen met Wolbachia al vrijgelaten. Het project loopt 20 weken in twee verschillende buurten.

Een baby besmet met het zika-virus.
epa Een baby besmet met het zika-virus.11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bruno Schoofs

  Tellen dat doet de computer aan de hand van kleur en aantal per vierkante cm dus na 5 seconden weet je het aantal ongeveer he

 • Ieder gelijk . Dino

  Ja wie zou die 20 milioen muggen hebben geteld??????????

 • Ka Ka

  Dit moeten ze wereldwijd doen.

 • ja goe bezig

  Wie heeft die muggen geteld?

 • Jamal Bel

  Jaja en binnekort krijgen we te horen dat er een nieuwe ziekte ontstaan is..