Google krijgt tot 17 augustus de tijd om te antwoorden op beschuldigingen uit Brussel

AP
De Europese Commissie heeft internetbedrijf Google tot 17 augustus de tijd gegeven om te antwoorden op de beschuldigingen van machtsmisbruik vanuit Brussel. Dat heeft Google-woordvoerder Al Verney aangekondigd. "We hebben de Commissie extra tijd gevraagd om de documenten te onderzoeken die ze ons bezorgd hebben", aldus Verney.

Midden april kondigde de Commissie, in de voorlopige conclusies van het onderzoek dat in 2010 tegen het internetbedrijf werd opgestart, aan dat Google misbruik maakt van haar machtspositie. De zoekmachine heeft in Europa een marktaandeel tot 90 procent.

Volgens Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager hanteert Google zijn dominante marktpositie op die manier dat het de concurrentie belemmert en de consumenten schaadt. Het zou Google Shopping prominenter in beeld brengen op zijn pagina's met algemene zoekresultaten. Daardoor zouden internetgebruikers niet noodzakelijk de meest relevante resultaten van hun zoekopdrachten te zien krijgen. "Om dergelijke bezwaren te verhelpen, moet Google zijn eigen prijsvergelijkingsdienst en die van de rivalen op dezelfde manier behandelen", zei Vestager in mei.

Een minnelijke schikking is nog altijd mogelijk, maar in een worst case scenario voor Google kan de straf oplopen tot een miljardenboete, gelijk aan 10 pct van zijn omzet.

Google kreeg oorspronkelijk tien weken om een antwoord te formuleren aan de Europese concurrentiewaakhond.