Golfbaan Trump zet 12 illegale werknemers na jaren trouwe dienst op straat: “Gehuild en gesmeekt om ontslag terug te draaien”

Illegale status nooit eerder een probleem, tot dispuut over de grensmuur

Donald Trump bij de Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida.
AP Donald Trump bij de Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida.
Bij een golfclub van Donald Trump in New York zijn twaalf illegale werknemers deze maand ontslagen. De meesten van hen werkten al tien jaar of langer zonder geldige papieren voor de Trump Organisation. Dat meldt hun advocaat Anibal Romero, die zegt dat de organisatie de mensen tewerkstelde in het volle besef dat ze illegaal in de VS verbleven.

Volgens de advocaat van de ontslagen werknemers wisten de managers op de golfbaan al die tijd van hun illegale status, maar accepteerden ze desondanks de valse documenten. Hun ontslag komt daarom totaal onverwacht. Dat meldt The Washington Post.

Trump haalt in zijn speeches regelmatig hard uit naar de miljoenen illegaal in de Verenigde Staten verblijvende immigranten. Volgens hem pikken zij de banen in van Amerikaanse burgers en zorgen ze voor veel criminaliteit. Hij wil daarom een muur bouwen bij de grens met Mexico.

Met valse documenten aangenomen

Daarop kwamen werknemers van een andere Trump-golfclub in New Jersey vorige maand naar voren om te zeggen dat de managers ze daar hadden ingehuurd, in de wetenschap dat ze illegaal in het land waren en zelfs iemand hadden geholpen valse documenten te bemachtigen.

Mogelijk als reactie daarop riep de manager van de golfclub in Westchester County de immigrantenarbeiders op 18 januari één voor één bij zich en ontsloeg hen. “Dit is vals, deze mensen zijn hier al 12, 13, 14 jaar’’, zei advocaat Romero. Hij voegde daaraan toe, verwijzend naar een van de zonen van de president: “Eén had zelfs de sleutels van het weekendverblijf van Eric Trump.’’

Volgens Eric Trump, die samen met zijn broer Donald jr. de dagelijkse bewindvoering van de clubs in handen heeft sinds zijn vader president is, is bij het ontslag de normale procedure gevolgd. “We doen altijd ons uiterste best om elke medewerker te identificeren die valse en frauduleuze documenten heeft afgegeven om op onwettige wijze aan werk te komen’’, zei hij in een reactie tegen de Washington Post. “In dat geval wordt direct over gegaan op ontslag.’’ Hij voegde eraan toe dat ‘het systeem kapot is’.

“Gehuild en gesmeekt om ontslag terug te draaien”

Een man die werd ontslagen, een voormalige onderhoudswerker uit Mexico die in 2005 werd aangenomen, vertelde tegen The Post dat hij moest huilen en smeekte het ontslag terug te draaien. “Ik heb altijd het beste van mezelf gegeven voor deze baan en ik heb nooit iets fout gedaan, alleen maar gewerkt en gewerkt”, aldus Gabriel Sedano.

lees verder onder de tweet:

Jarenlange ‘wat-niet-weet-wat-niet-deert-houding’

Romero, die ook allochtone werknemers vertegenwoordigt op de golfbaan van Trump in Bedminster, New Jersey, zei dat hij de autoriteiten van de staat New York en de FBI heeft gevraagd om de zaak te onderzoeken. “Er heerste al die jaren een ‘wat niet weet, wat niet deert-houding’ bij de club. We eisen een volledig onderzoek.’'

De Trump-organisatie bezit of beheert 17 golfclubs over de hele wereld.
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Dus Trump heeft 12 illegalen aan de deur gezet, hoeveel werken er nog binnen zijn hotel en resortbedrijfjes? Je gaat mij niet wijsmaken dat het bij dat aantal gebleven is.

 • rik lagrou

  Eerst jaren misbruik maken van goedkope arbeid Die illegalen zullen wel aan minima loon moeten werken Zou Trump een huisje in hun thuisland kopen als schade vergoeding om jaren misbruik deze arbeiders Zijn hotels werken honderden zonder papier !

 • Engels Louis

  hij heeft er toch maar mooi 10 jaar van geprofiteerd

 • Jan Verstrepen

  Illegaal is illegaal want belastingen en bijdragen zullen die wel niet betalen, eerlijke mensen zitten dan zonder werk. Hier in de EU hebben ze dat nog niet verstaan maar wat wil je zolang hun zakken maar vol zitten.

 • jos indigne

  Trump heeft hier weer overschot van gelijk .....illegalen mogen direct buitengezet worden , voorbeeld ik ben nu 4 jaar op pensioen , als ik morgen ook terug naar de firma rijd , zonder aanvraag ik weet dan nu al dat ik op de werkvloer niet ga geraken , ik mag daar niet zijn en zal dus buitengezet worden ...stel ik bel op voorhand en ik meld me aan bij de personeelsdienst dan zal ik wel binnen mogen