Exclusief voor abonnees

Gökmen (37) is doorgesnoven gek, drugsdealer en instabiel figuur

ANP Handouts
Een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten. Zo omschrijven bekenden de 37-jarige Gökmen Tanis uit Utrecht. Tanis heeft een uitgebreid strafblad en is een bekende van de politie. Een van zijn broers zou bekend zijn bij de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Twee weken geleden nog moest Tanis zich melden bij de rechtbank in Utrecht, op verdenking van het verkrachten van zijn ex-vriendin in de zomer van 2017. Hij zou zijn slachtoffer meermalen hebben verkracht. Ook zou hij hebben gedreigd haar huis in de brand te steken en zou hij haar in haar gezicht hebben geslagen. De zaak was nog in behandeling bij de rechtbank, het onderzoek was nog niet afgerond. Zijn advocaat die hem bij staat in deze zaak wil absoluut niet reageren op de gebeurtenissen. “Geen commentaar. Je snapt zelf waarom”, is het enige dat deze kwijt wil. Ook andere advocaten, die hem eerder bij hebben gestaan, willen niets kwijt.

De lijst van misdrijven waar Tanis bij betrokken is, is eindeloos. Het is dan ook niet de eerste keer dat Tanis met een vuurwapen heeft geschoten. In december 2013 bijvoorbeeld, als Tanis in de wijk Kanaleneiland –niet ver van de plek waar vanochtend is geschoten- het vuur opent op een flatgebouw. Daar liepen enkele personen op wie hij het had voorzien, maar zij werden niet geraakt. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en zware mishandeling. Nadat hij daarvoor werd aangehouden gaf hij de politie ook nog eens de gegevens van zijn broer op. Een van zijn broers is bij inlichtingendienst AIVD bekend vanwege zijn extreme gedachtegoed. Mogelijk is dit voor de autoriteiten de reden om aan terroristische aanslag te denken.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques de backer

  't Was te verwachten dat het een "einzelgänger" is. De anderen zijn immers de braafheid in persoon.

 • Robert Labeke

  Hij heeft geen recht op verdediging ,zo iemand moet uit de maatschappij verwijderd worden .

 • Jef Lois

  Beste mensen en nu willen ze ons doen geloven dat het geen terroristische aanslag was meer "een door gesnoven gek" als dit zo is en deze kerel heeft een dergelijk strafblad wie js er dan verantwoordelijk dat hij vrij kon rond lopen? Wanneer gaat men dergelijke mensen die dit crapuul los laten eens aanpakken en verantwoordelijk stellen?

 • Jan vanderwallen

  Het papiertje in de wagen en de getuigen die hem Allahoe akbar hebben horen roepen zeggen iets anders. Hoe kan je moslimterreur zolang uitsluiten met die kennis ?

 • Joris Heyninck

  vind dat de media wel heel veel moeite doet om deze man niet niet als terrorist te benoemen. Wil je hem dan een gewoon een doorgeslagen crimineeltje noemen? Dan kan abdesalam ook het label krijgen van drugsdealer, en crimineel i.p.v terrorist.