Godetia haalt 224 migranten aan boord die door burgervaartuig werden gered

Een geredde vrouw aan boord van de Godetia.
AP Een geredde vrouw aan boord van de Godetia.
Het Belgische marineschip Godetia heeft vandaag 224 migranten aan boord gehaald, die door een handelsvaartuig op de Middellandse Zee waren gered. Dat is vernomen uit militaire bron.

Het ging om de vierde interventie van de Godetia in minder dan een maand. De migranten bevonden zich aan boord van de Leptis Star, die twee opblaasbare boten met elk 112 mensen aan boord ter hulp was gesneld. Onder de migranten waren enkele gewonden, aldus een legerwoordvoerder aan Belga. Het marineschip moet de 224 migranten aan boord naar een haven in het noorden van Italië brengen, waar ze aan de Italiaanse autoriteiten worden overgedragen.

Het gaat om de vierde interventie van de Godetia sinds de start van de deelname op 25 mei aan de operatie Triton van het Europese grensbewakingsbureau Frontex. In totaal redde de Godetia 774 mensen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie.

De Godetia - en zijn 110-koppige bemanning - vertrok op 13 mei in Zeebrugge en moet daar op 12 juli opnieuw aanmeren. De missie kost 2,9 miljoen euro, waarvan Europa 1,2 miljoen voor haar rekening neemt. De rest komt uit het budget van Defensie, zoals middelen die bestemd waren voor enkele trainingen. De operatie Triton is in november opgestart om de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee aan te pakken.

AP