Gletsjer op Mont Blanc staat op instorten: ook radar houdt mee oogje in het zeil

Een stuk ijs van de Planpincieux-gletsjer - dat liefst 250.000 kubieke meter groot is - dreigt af te breken en op een lager gelegen vallei te storten.
REUTERS Een stuk ijs van de Planpincieux-gletsjer - dat liefst 250.000 kubieke meter groot is - dreigt af te breken en op een lager gelegen vallei te storten.
Een gletsjer aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief, waarvan een groot deel dreigt in te storten, gaat vanaf vandaag niet alleen door camera's, maar ook door een radar in de gaten gehouden worden. Dat kondigen de autoriteiten van de regio Valle d'Aoste aan.

Een stuk ijs van de Planpincieux-gletsjer - dat liefst 250.000 kubieke meter groot is - dreigt af te breken en op een lager gelegen vallei te storten. Daarom kondigde de burgemeester van Courmayeur, een nabijgelegen wintersportgebied, dinsdagavond een totale sluiting van de kleine toegangsweg aan tijdens de nacht, en een gelimiteerde toegang voor auto’s overdag. 

REUTERS

Sneller

Tot nu toe werd de gletsjer met behulp van camera's onderzocht. Maar die werken niet in geval van mist, bij slechte zichtbaarheid of 's nachts. Daarom wordt nu een interferometrische radar, gebaseerd op metingen van elektromagnetische golven, geplaatst door lokale technici.

"Door de warme temperaturen deze zomer is de gletsjer tussen augustus en de eerste helft van september sneller beginnen smelten, aan een gemiddelde van 35 centimeter per dag, met op sommige dagen pieken tot 50 à 60 centimeter", legt Moreno Vignolini, woordvoerder van de burgemeester uit. De laatste dagen zijn de temperaturen gedaald, en indien dat zo blijft kan het smelten vertragen.

Volgens Jean-Pierre Fosson van de stichting Montagna Sicura, die de gletsjer sinds 2013 in de gaten houdt, loopt de bevolking geen gevaar.

REUTERS
REUTERS
VTM
VTM
REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  De mens is het onkruid van deze kluit .

 • Filip Catz

  Het is duidelijk te zien dat de hele bovenkant van die gletsjer bedekt is met een laag zwart stof dat zonlicht absorbeert, terwijl een wit oppervlak het zonlicht zou weerkaatsen. Mogelijk is dat ook een oorzaak van dit rappe smelten.

 • Ferdinand Engelbeen

  patrick brom, de snelste gletsjer ter wereld, de Ilullisat/Jacobshavn gletsjer in Groenland schuift 6-7 meter per dag vooruit. Begin jaren 2000 verdubbelde dat, nu weer wat "minder". Overigens prachtig zicht al die ijsbergen in de 30 km lange fjord (het grootse deel drijft). Verder lijkt 250.000 m3 heel veel, maar dat is maar een "ijsblokje" van 80x80x80 meter, een heel klein stukje van de grote gletsjer zelf. Uiteraard kan je dat best niet op je huis krijgen...

 • Andre Perneel

  Binnenkort staan alle gletsjers op instorten = veel ( ramp ) toeristen = kassa kassa ! Dat is de natuur , dat is normaal , toch !

 • patrick brom

  kan je dit je voorstellen 50a60cm per dag !! vroeg of laat komt die boel naar beneden we mogen nog een strenge winter kennen ,niemand kan inschatten met die verplaatsingen wat dit gaat doen